De Koreaanse troefkaarten van Trump

MSM papegaaien NY Times, Washington Post en CNN na

Titelfoto: president Donald Trump. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal DPN tv

Even heerste er grote verwarring in medialand nadat een drietal Zuid-Koreanen – de nationale veiligheidsadviseur Chung Eui-yong, inlichtingenbaas Suh Hoon en VS-ambassadeur Cho Yoon-je – afgelopen donderdagavond in de tuin van het Witte Huis aankondigde dat de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un verlangend uitkijkt naar een ontmoeting met VS-president Donald Trump.

Praathoofden

Kim heeft volgens de Zuid-Koreanen de plechtige belofte gedaan te stoppen met raket- en atoomproeven en zich in te zetten voor denuclearisatie. Bovendien toonde hij begrip voor de komende gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea. Trump waardeerde de Zuid-Koreaanse briefing en is volgens de delegatie bereid een gesprek te voeren met Kim over permanente denuclearisatie. Hoe breng je zulk nieuws als links georiënteerde journalist/analist met een Trump-obsessie? Vooral de TV-praathoofden die direct moesten reageren hadden het zichtbaar moeilijk met deze ‘verrassende’ ontwikkelingen.

Geholpen door Korea-deskundigen en onderhandelaars uit het tijdperk Clinton/Carter/Obama konden de media zich gelukkig snel herpakken en terugvallen in hun oude rol: “Trump begaat een vergissing, hij heeft geen onderhandelaars en weet niets van Noord-Korea. Hij heeft niet eens een ambassadeur in Zuid-Korea…

Art of the Deal

Niemand die de moeite neemt om hoofdstuk twee uit Trump’s The Art of the Deal er nog eens bij te pakken waar hij op glasheldere wijze uiteenzet hoe hij te werk gaat. “My style of deal-making is quite simple and straightforward. I aim very high, and then I just keep pushing and pushing and pushing to get what I’m after. Sometimes I settle for less than I sought, but in most cases I still end up with what I want.”, opent het Trump Cards-hoofdstuk waarin hij de belangrijkste troefkaarten uit zijn onderhandelingshand laat zien:

  1. Think big
  2. Protect the downside and the upside will take care of itself
  3. Maximize your options
  4. Know your market
  5. Use your leverage
  6. Enhance your location
  7. Get the word out
  8. Fight back
  9. Deliver the goods
  10. Contain the costs
  11. Have fun

In plaats daarvan mogen Obama-medewerkers die aan de Iran-deal hebben gewerkt in geuren en kleuren vertellen wat er allemaal komt kijken bij het sluiten van een succesvolle deal. Het vereist vaardigheden waar Donald Trump noch zijn team over zouden beschikken. Dat dit veel wegheeft van SV Blokzijl voetballers die Lionel Messi nog eens uitleggen hoe je doelpunten moet scoren schijnt niemand in de media op te vallen.

Amateurpsychologie

Inmiddels worden alle vertrouwde amateurpsychologietjes weer ad nauseam herhaald. Trump heeft een groot ego, een korte aandachtsspanne en ontbeert intelligentie en diplomatieke vaardigheden. Spot en verachting druipen als vanouds van de krantenpagina’s en TV-schermen. Ook in Nederland. Van onze vrouw in Azië Marieke de Vries, onze man in het Midden-Oosten, tot aan iedere lokale geopolitieke grootheid die bereid is zijn expertise voor camera en microfoon met de rest van Nederland te delen. Zo mocht NRC-journalist Guus Valk aan de VARA-deugtafel van kleinburger Pauw zijn benepen Trump-visie uitventen. Een vooroordelen bevestigend verhaaltje waar niemand wijzer van wordt.

Wie meent dat Trump niet weet waarmee hij bezig is heeft niet goed opgelet of slikt het gewauwel voor zoete koek dat opstijgt uit de Hilversumse telefoonklapper vol New York Times, Washington Post en CNN napapegaaiende journalisten en deskundigen. In werkelijkheid is Trump al jarenlang bezig met de dreiging die Noord-Korea voor ons allen vormt.

Maximale druk

Voor zijn aantreden had Trump zijn plannen al klaar. Een ‘maximale druk’-strategie die vanaf dag één van zijn presidentschap is ingezet. Een combinatie van steeds verder opgevoerde economische, diplomatieke en militaire druk met als doel het Kim regime volledig te isoleren. En met succes.

In de VN Veiligheidsraad heeft het Trumpteam kans gezien om China en Rusland los te weken van Noord-Korea. Een diplomatiek hoogstandje. Geen enkele sanctieresolutie is getroffen door een veto. Een bijzonder pijnlijke ervaring voor het Kim-regime. Trump heeft China, de belangrijkste handelspartner van Noord-Korea, weten te bewegen zijn sanctiebeleid te volgen. Bovendien heeft Trump de Chinezen ervan overtuigd dat zijn militaire dreiging geen loos gebaar is zoals het geval was onder vorige VS-presidenten. De eerste gesprekken tussen de presidenten Trump en Xi vormden de opmaat tot militair overleg op topniveau.

Rol China

Zoals ik al eerder schreef heeft China vrijwel geen politieke invloed meer op het Kim-regime. Alle Noord-Koreaanse diplomaten die contact hadden met China zijn door Kim Jong-un vermoord of afgevoerd naar concentratiekampen. Kim heeft de Chinese president Xi nog nooit ontmoet. Van een betrouwbare bufferstaat is Noord-Korea veranderd in een onbetrouwbare buurman. Een land dat grote onrust veroorzaakt in een regio waar Zijderoute-uitroller China vooral gebaat is bij rust.

Een Noord-Korea zonder het Kim-regime is plotseling een optie geworden waarmee China ernstig rekening houdt. China heeft inmiddels een flink leger samengetrokken aan de grens met Noord-Korea en grote opvangkampen voor vluchtelingen ingericht. Een gebied waar ook met enige regelmaat Amerikaanse generaals opduiken. Een samenwerking die Kim niet is ontgaan en heeft geleid tot grote scheldpartijen uit Pyongyang.

Isolement

Wat er in de brief staat die Kim aan Trump geschreven heeft is vooralsnog geheim. Dat Kim door de bezoeken van basketbal ster Dennis Rodman veranderd is in een hasjiesj rokende vredesduif lijkt onwaarschijnlijk. Waarschijnlijker is het dat Kim overtuigd is geraakt dat het dit keer menens is. De sancties zijn nog nooit zo hevig geweest. De staatskas raakt leeg. Diplomatieke banden worden door steeds meer landen verbroken. Het isolement groeit. De elite zou zich weleens tegen hem kunnen keren.

Fase twee

Een nieuwe ronde sancties eind vorige maand, de grootste uit de geschiedenis en de aankondiging dat, mochten de sancties niet werken, Trump overschakelt naar Fase twee, zal de gemoedsrust van Kim niet ten goede zijn gekomen. “Fase twee is iets heel ruigs en kan hele nare gevolgen hebben”, sprak Trump dreigend. Kim zal te verstaan zijn gegeven dat de VS over wapens beschikt waarmee in korte tijd een einde kan worden gemaakt aan zijn regime en zijn leven. Geweld waartegen geen verweer mogelijk is. En in tegenstelling tot Obama is Trump bereid dit geweld wel in te zetten. Kim is geen zelfmoordenaar maar een overlever. Het is niet zijn bevolking waarvoor hij opkomt of onderhandelt maar het voortbestaan van zijn eigen clan en de luxe en almacht waarin zij leven.

Links schuldgevoel

Trump heeft vanaf zijn aantreden als president gebroken met de Koreapolitiek van zijn voorgangers. Dat hij in dezelfde valkuilen zal stappen als de vorige presidenten en hun onderhandelaars is net zo waarschijnlijk als de benoeming van Hillary Clinton als zijn nieuwe Noord-Korea-bemiddelaar. Dat Trump niet gevoelig is voor links schuldgevoel is een onderhandelingsfactor van belang. Hij ziet zijn eigen land niet als de grote boeman en Noord-Korea als het dwergstaatje dat zich wel met kernwapens moet verdedigen tegen agressieve kapitalistische imperialisten. Ook het gehuil dat straks weer in de media zal losbarsten over een bevolking die verhongert door de sancties zal geen effect sorteren. Noord-Korea lijdt al zo lang. Zo uitzichtloos. Zo mensonterend. Er is er maar één verantwoordelijk voor hun lot en dat is Kim Jong-un. Een meedogenloze dictator die niets maar dan ook niets met zijn onderdanen opheeft.

Machtspositie

Donald Trump onderhandelt vanuit een machtspositie, zo hield persvoorlichter Sarah Sanders haar journalistieke gehoor voor. De uitnodiging voor de ontmoeting kwam van Kim Jong-un. Trump heeft geen enkele concessie gedaan! En nee, de druk op Noord-Korea zal niet afnemen. De vragen uit de zaal laten zien hoe weinig de pers begrijpt van Trump, Noord-Korea en onderhandelen.

Voorwaarden

Duidelijk is dat Trump voorwaarden stelt aan een eventuele ontmoeting. Kim Jong-un zal moeten laten zien dat hij daadwerkelijk van plan is te ontwapenen. De ontmoeting is nog niet in kannen en kruiken. Eerst moet er aan door Trump gestelde eisen worden voldaan. Dat is de reden waarom de Zuid-Koreaanse delegatie zonder de aanwezigheid van Amerikaanse functionarissen sprak in de tuin van het Witte Huis. En waarom eind deze maand de militaire oefeningen gewoon van start gaan, de isolatiestrop rond Noord-Korea verder wordt aangetrokken en Fase twee boven de markt blijft hangen.

Verwacht geen Nixon in China. Trump zal de kernwapen status en het slavenregime van Kim niet legitimeren. Verwacht geen Irandeal. Hij zal deze naar eigen zeggen ’slechtste deal uit de recente geschiedenis’ op geen enkel punt kopiëren. Verwacht wel verrassingen. Trump zal laten zien dat hij niet alleen politici maar ook diplomaten een lesje kan leren. Inclusief een dictator die door de media wordt gepresenteerd als de sluwste onderhandelaar ter wereld.

In medialand is men dol op blufpoker. Trump gokt daarentegen nooit, zo schrijft hij in The Art of the Deal. Hij heeft inmiddels alle troefkaarten in handen.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
5 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Thomas
Thomas
6 jaren geleden

Dit artikel is een verademing na al de ondeskundige op links gebaseerde onzinstellingen. Dir kunnen de Duitse en Europese zwamneuzen in hun zak steken

Louis Moons
Louis Moons
6 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Volledig akkoord met uw zienswijze. De Europese Unie verdient beter dan de huidige slapzwanzen en politiekcorrecte apparatsjiks.

P. Puk
P. Puk
6 jaren geleden

Dromen komen pas uit wanneer je wakker wordt.

VarAway
VarAway
6 jaren geleden

Nog nooit zo’n duidelijk en eerlijk stuk over N.Korea en Trump gelezen.
Dank voor uw mening en inzicht.
You made my day!

trackback

[…] via De Koreaanse troefkaarten van Trump […]

5
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x