Voorbij de Bitcoin

Cryptocurrencies vergen totaal andere financiële instituties

Foto: Pexels CC0

De afgelopen maanden is de Bitcoin, de grootste van duizenden cryptocurrencies, veelvuldig in het nieuws. In reguliere nieuwsuitzendingen, financiële programma’s en zelfs op showbizblogs wordt er over gesproken: de (snel) veranderende koers, de betrouwbaarheid, hoe het werkt en waarom je wel/niet moet investeren in crypto’s: vele experts weten de antwoorden.

Digi-Hype land Estland heeft inmiddels zelfs aangekondigd dat de nationale munt ook een cryptocurrency wordt. Vooraf: ik ben verre van een expert op dit gebied, maar ik zie toch een prachtige kans voor Nederland. Als we de goede keuzes maken.

Vergelijking

Een van de grootste problemen die ik zie bij het duiden van digitale ontwikkelingen is dat we altijd alles met de fysieke wereld willen vergelijken. Handhaven in cyberspace wordt vergeleken met een diender op straat, Uber met taxicentrale Amsterdam en AirBNB met pensionverhuurbedrijven. Dat maakt het lekker makkelijk om het allemaal te begrijpen. Denken we. Ook in hoe we er mee omgaan kunnen we gemakkelijk een instrumentarium verzinnen: rollen voor (lokale) overheden, politie en ander handhavers, belastingdiensten en andere overheidspartijen zijn duidelijk voor iedereen.

Volgens mij is het vergelijken tussen het digitale en fysieke een van de grootst mogelijke problemen aan het worden. Natuurlijk blijft stelen hetzelfde als stelen, blijft moord hetzelfde als moord en blijft liegen hetzelfde als liegen, maar de manier waarop je onwenselijke zaken kan voorkomen en de manier waarop je moet reguleren is vaak heel erg anders.

Oude referentiekader

Een bitcoin is geen euro. Dat lijkt heel logische zin, maar we drukken we de koers van de bitcoin uit in euro’s en bijna iedereen denkt dat het een reguliere munt is. Dat is net zo waar als dat een internet-snelweg hetzelfde is als een snelweg, een telraam hetzelfde als een digitale calculator en ransomware hetzelfde als iemand beroven onder dwang van een pistool.

Wetten van tientallen jaar oud, instituties van honderden jaren oud en mensen die nog faxen spelen een belangrijke rol in het reguleren van de digitale wereld. Dat is een waanzinnig risico, omdat bij elke actie een vergelijking gemaakt lijkt te worden naar het “oude” referentiekader. De controleerbaarheid van nieuwe digitale betaalmiddelen werkt anders, het management werkt anders, de waarde werkt anders en hoe minder fysiek iets wordt, des te sneller het groot of klein kan worden.

Nieuw monetair systeem

In het geval van cryptocurrencies denk ik dat er een grote toekomst is, maar alleen als er een nieuw ontwerp komt van het monetaire systeem. Met wel degelijk toezichthouders die controleren of er voldoende transparantie en zekerheid is. Toezichthouders die audits gaan eisen op algoritmen, bepalen welke handel wel en niet mag en manieren gaan vinden om belastingen te heffen.

Zo’n nieuwe systeem ontwerpen is een geweldig kans om van de huidige puinzooi af te komen, het huidige systeem dat ervoor gezorgd heeft dat er meer schulden zijn dan er geld is. Een systeem waar banken een enorme machtspositie hebben verworven ten opzichte van consumenten en waar witteboordencriminaliteit veel minder aandacht krijgt dan welke andere vorm ook.

Voortrekkersrol

Huidige instituties hebben teveel belangen bij de oude financiële industrie en hebben een referentiekader dat daaraan verbonden is. Dat zal er toe leiden dat er de komende jaren geen adequate regelgeving komt en cryptocurrencies speelbal blijven van het beleid van landen die het fenomeen wel/niet/wel/niet gaan verbieden. Of hun bestaande banken en hun munt gaan vervangen zonder de structuren aan te passen.

Nederland zou het voortouw kunnen nemen om het goed te gaan regelen. Daarbij kunnen we de eer de eerste te zijn aan Estland laten, maar kunnen wij focussen op het juridisch, democratisch en organisatorisch goed inregelen. Vanuit mijn optiek hebben we daar een andere Autoriteit Financiële Markten en Nederlandse Bank voornodig, parallel aan de huidige. Autoriteiten moeten zich initieel alleen focussen op de digitale wereld en zorgen voor een betrouwbare manier om waarde te kunnen overdragen. In allerhande varianten.

Als we daar de goede mensen plaatsen, kunnen we de huidige banken en instituten binnen 10 jaar opheffen. Fintechs hebben een Govtech nodig om ze tot een succes te maken en behalve bestaande belangen is er geen enkele reden om daarmee niet morgen te beginnen.

© OpinieZ.com 2018. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van Ger Baron (volg twitter-icon @GerBaron) vindt u
👉🏽 HIER 👈🏽

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
buurman bazarov
buurman bazarov
6 jaren geleden

GB: Vanuit mijn optiek hebben we daar een andere Autoriteit Financiële Markten en Nederlandse Bank voornodig, parallel aan de huidige.

Dit lijkt me problematisch – er kan maar 1 autoriteit zijn, geen 2 parallel aan elkaar. Je komt er nooit uit precies te bepalen waar de autoriteit van de 1 ophoudt, en die van de ander begint. Wat te doen als de parallelle autoriteiten het oneens zijn. Etc. Het lijkt me een goed bedoelde uitspraak, maar gewoon weg niet uitvoerbaar.

Verder een beetje buiten dit artikel maar toch even opnoemen – ik zie bijna nergens iemand het verschil maken in toepasbaarheid voor consumenten, en (groot)bedrijven. De transactiesvolumes bij grootbedrijven kunnen zo enorm zijn, ik zie (mss uit onkunde) op dit moment nog niet goed hoe enige infrastructuur dat aankan.

Rob van Putten
Rob van Putten
6 jaren geleden

Mooi artikel! Je ziet de toepassing van de huidige macht al via subtiele tot minder subtiele uitspraken over crypto’s die met name tot doel hebben om de eigen macht en belangen in stand te houden. Tegelijkertijd zie je de anarchie bij de crypto’s gevoed door de haat tegen het huidige financiële systeem. Het zal een flinke klus zijn om in dit speelveld te komen tot een werkzame oplossing maar het land dat dit voor elkaar krijgt neemt een duidelijk voorschot op een betere toekomst. Mijn geld of crypto’s staan echter eerder op IJsland maar laten we als Nederland zeker niet achter blijven en hard voor een verandering knokken!

Peter Aggenbach
6 jaren geleden

Het zou mooi zijn als eens ging praten met stg Electronic Gulden Foundation: https://e-gulden.org/index.php/default
Alles ligt klaar, overheden kunnen zich nu al gewoon aansluiten. Net als iedereen. Is het wenselijk dat overheden dit gaan regelen? Denk het niet.

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x