Ollongren stelt de Grondwet zélf ter discussie!

Minister neemt Baudet onterecht de maat met antidiscriminatiebeginsel

Titelfoto:Kajsa Ollongren: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Omroep PowNed

Het is zeer te betreuren dat D66-minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier Kasja Ollongren artikel 1 van de Grondwet zélf tot onderwerp van discussie heeft gemaakt. Die actie heeft inmiddels ten minste twee reacties in gang gezet. Thierry Baudet, die er door Ollongren van wordt beschuldigd artikel 1 van de Grondwet ernstig te bedreigen, heeft bij de politie aangifte gedaan wegens smaad en laster.

Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, heeft er een debat over aangevraagd. Hij krijgt daarvoor weliswaar (nog) geen steun van de parlementaire meerderheid, maar de teerling is geworpen: artikel 1 van de Grondwet is onderwerp van discussie geworden.

Bescherming tegen overheid

Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet beschermt ons met name tegenover de overheid. Het gelijkheidsbeginsel geeft aan wetgever, bestuur en rechters de opdracht om bij het stellen van regels of het nemen van beslissingen mensen in gelijke gevallen op een gelijke manier te behandelen. Het anti-discriminatiebeginsel verbiedt discriminatie op basis van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook.

Voor wijziging van de Grondwet geldt een verzwaarde wetgevingsprocedure die in beide Kamers van de Staten Generaal tweemaal een versterkte meerderheid van twee derde van de stemmen vereist. Aldus de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarmee is artikel 1 van de Grondwet als fundament van onze rechtsstaat boven elke discussie verheven. Dat moet zo blijven!

Foto: Universiteit Utrecht

Gelaagde identiteit

De manier waarop minister Ollongren in haar toespraak over de betekenis van artikel 1 sprak was nogal mal. Met een uitvoerig betoog over haar eigen familiegeschiedenis. Haar Tsaargetrouwe opa moest Rusland ontvluchten en belandde via Nagasaki, Saigon en Hongkong in het Haagse Kijkduin. Zijn Russische, Nederlandse en Haagse gelaagde identiteit (de terminologie van Ollongren) wordt volgens haar door de Grondwet beschermd. Net als haar éigen gelaagde Zweedse, Nederlandse en Amsterdamse identiteit. Hoewel ze het niet met zoveel woorden zegt, lijkt het er op dat ze artikel 1 van de Grondwet verbindt met de dubbele nationaliteit van opa en kleindochter Ollongren. Ik denk niet dat ze daarmee recht doet aan het belang van de Grondwet dat dubbele nationaliteiten immers verre overstijgt.

Belang

Wie artikel 1 van de Grondwet op zo’n manier onderwerp van discussie maakt, tast het belang ervan aan. Zelfbenoemde beschermers van het grondwetsartikel lijken daar patent op te hebben. Door het te verbinden met de vraag of Zwarte Piet wel mag blijven bestaan. Of met de grappen en grollen van een TV-programma als Voetbal Inside. Ook de invoering van de militaire dienstplicht voor vrouwen, waar werkelijk niemand op zit te wachten, met als argument dat artikel 1 van de Grondwet nou eenmaal gelijke behandeling van mannen en vrouwen vereist, tast het belang van het artikel aan. Moeten we er ons dan géén zorgen over maken? Inderdaad, dat hoeven we niet!

Rassen

De meest serieuze bedreigingen van de Grondwet die Ollongren in haar toespraak noemt zijn de vermeende uitspraken over rassenvermenging en rassenverdunning, die ze aan Thierry Bauget toeschrijft. En de uitspraak dat mensen met een donkere huidskleur minder intelligent zouden zijn dan andere rassen. Dáárvan erkent overigens ook Ollongren dat Baudet dat niét heeft gezegd, maar verwijt zij hem dat hij dat niet zou willen weerspreken. Voor haar staat hoe dan ook vast dat Baudet een grotere bedreiging voor artikel 1 van de Grondwet is dan Fortuyn en Wilders bij elkaar.

Dat is een zware beschuldiging. Ollongren beweert ermee dat Baudet zou vinden dat mensen op grond van hun ras in gelijke gevallen door de overheid ongelijk behandeld moeten worden. Dát is namelijk waar artikel 1 van de Grondwet hen tegen beschermt en wat mij betreft onvoorwaardelijk moet blijven beschermen. Voor die beschuldiging is in de uitspraken van Baudet echter geen grond te vinden. Integendeel, Baudet heeft bij herhaling gezegd dat zijn uitspraken niét op die manier uitgelegd mogen worden. Daar mag Ollongren (en ieder ander) hem aan houden.

Maar dat geeft haar niet het recht om hem (of wie dan ook) de maat te nemen met artikel 1 van de Grondwet. Daarvoor is het belang van dat artikel voor de Nederlandse rechtsstaat ook veel te groot. En bovendien is dat belang in ons staatsbestel zo solide verankerd en beschermd dat het zulke acties ook helemaal niet nodig heeft. Oók niet van D66-minister en vice-premier Ollongren.

De OpinieZ-artikelen van Henk Strating (volg twitter-icon @HenkStrating) vindt u HIER

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x