Advertenties
Recent:

De kakelende daad van de haat

Macho haantjesgedrag is ongeëvenaard zwaktebod

Titelfoto: Massi Hutak. : Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal NPO Radio 1

In een minuscuul klein Gents cafeetje zag ik enkele dagen geleden The Sign of the Times, sindsdien als wat verloren gegane graffiti in mij gegrift. Het stond kalligrafisch geschreven op een stukje binnenmuur. “Wie vlinders hoort zingen, weet hoe wolken smaken“.

Ik noteerde fotografisch, snapshot van de dag. Want zie, wij realo’s, wij zingen niet, wij horen geen vlinders, wij wonen niet in wolken, wij zijn lang verloren voor de poëzie.

Vrijheden
Buiten de dichterlijke vrijheid zijn er in dit land ook andere vrijheden heerlijk bevrijdend. We mogen aanbidden wie we willen – zelfs al vereren we een god die aanspoort (en ons beloont) om onschuldige burgers te vermoorden, zomaar, ergens, op straat. We mogen zelfs zeggen wat we willen, wat we denken, wat we dromen. Dat houdt in dat iedereen – ook journalisten, gevallen engelen, columnisten – ons met woorden mag verleiden, beliegen, misleiden en bedriegen. Vrijheid! Geen rechter, geen god of omgekeerd, no dog, die hen een strobreed in de weg legt. Geen hond.

Meer dan feiten zijn het de opiniërende columns die heersen in kranten. Vaak wekken ze ergernis, sterker nog, het lijkt wel de wekelijkse hoogmis in aanstootgevend zijn, ergerlijk, onbetamelijk, indecent, kwetsend, stuitend, scandaleus… Een straffe mening doet verkopen. En ja: vrije meningsuiting is er voor iedereen, ook voor Annabel Nanninga. Ook voor Massih Hutak.

Deze Hutak – ‘lieflijke oplichter van de werkelijkheid, zie onder haar de haat en daarop de kakelende daad’ – heeft een wekelijkse column in Het Parool: heh heh, wat zal die jongen los gaan, denk je dan. Elke week mag hij het verbaal uitschreeuwen, in klare taal, vol overtuiging, verontwaardiging, ergernis en ingehouden woede over wat er mis is in onze bleke samenleving, elke week kan hij opkomen voor de rechten van minderheden, elke week mag hij vertellen hoe vreselijk fout wij, kleurlozen, zijn – hoe heerlijk bevrijdend toch! Zou je denken. Maar neen hoor: gemiste kans is zijn parool.

Haat
De ware aard komt wat sneller bovendrijven dan je verwacht. De man houdt van haat: vrouwenhaat, homohaat, jodenhaat.. het maakt onlosmakelijk deel uit van zijn godsdienstbeleving. Jihad!

Zijn “minder verwijfde” column in de krant is dus flagrant qua gemiste kans, een big fail: verrassend inhoudsloos, puur cynisme (boring!) en tegelijk vernederend seksistisch. De reacties erop zijn niet eens verontwaardigd genoeg. Mag hij dat schrijven? Ja hoor. De vraag is, waarom?

Wat voor stukje zou Hutak schrijven over Nanninga, mocht zij een man  zijn?
Een publieke aanrandingsfantasie als deze?
Kritiek leveren op een vrouw door haar te herleiden tot puur seksueel “massage”object?

Ik weet waar ze van houdt, drukken waar het pijn doet. En drukken zal ik.”

Of:

Hoe meer ze zegt dat ik moet afblijven van haar voeten, des te fermer ik mijn vingers zal verstrengelen tussen haar tenen.”

Haantjesgedrag
Dat typisch grensoverschrijdend macho haantjesgedrag: je doet wat je doet en vraagt niet waarom, ja, je bent fysiek sterker, dus druk je haar neer, zonder ook maar in te gaan op haar wensen. Ook wanneer ze niet wil: Neen is Ja? Dat noemen we aanranden of verkrachten. Vijf keer per dag bidden helpt dan niet echt. Een heiden in het heden lijkt mij in deze tijden geruststellender.

Wat is de relevantie van zo’n column? Iemand? Een gebrek aan doorslaggevende, inhoudelijke argumenten resulteert in een ongeëvenaard zwaktebod. Het moet ergens over gaan, het moet niet nergens over gaan. Dat is uw taak, Mr. Hutak. Wanneer je iets wilt zeggen, maak dan dat het belangrijk is.

Ik lees dat bijna de helft van alle vrouwen ooit met geweld wordt geconfronteerd: haast altijd zijn de daders mannen. Het zou Hutak kunnen zijn. Binnenkort lees je een #IHave column van hem. Tenzij hij echt bang is voor vrouwen.

Mietje!

“Wie vlinders hoort zingen, weet hoe wolken smaken”.

Dat is een troost. Soms gelukkig doet ook al goed.

Ann Moella – Twitter: @aaahmehoela

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Advertenties
About Ann Moella (15 Articles)
Molenbeekse, gevlucht naar het Pajottenland, BE. Master communicatiewetenschap. Stand-up opinionier. Ik verfoei het politiek correcte cultuurrelativisme, de zelf-islamisering van onze maatschappij: framing fenomenen wil ik waarnemen, blootleggen als dat kan. Noem mij dan maar populist! Oprechte verontwaardiging is mijn deel. Footloose & fancyfree 💃🏼 Gekrulde zinnen
%d bloggers liken dit: