Korea-crisis nadert kookpunt

Het dubbeloptreden van de hoogleraar Korea-studies Remco Breuker aan de Deugtafel van Pauw liet Nederland heel even schrikken. Breuker schetste kort en krachtig enkele zeer verontrustende ontwikkelingen op het Koreaanse schiereiland. Zou die malle Kim met zijn als land vermomde Goelag echt zo’n grote bedreiging kunnen vormen, vroeg de Deugtafel zich af.

===============================================================

Titelfoto: Salueren naar de Kims by NOS Nieuws is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

===============================================================

We zijn nu ruim een week verder en de belangstelling in de media voor deze crisis ebt al weer weg. Terug zijn de grappen over Kim Jong-un en zijn rare kapsel, vetzucht en nepraketten. ‘Humor’ waarmee men ook de ‘domme’ en ‘debiele’ VS-president Donald Trump te lijf gaat. Want wat Nederlanders niet begrijpen wordt bespot, gekleineerd en afgeserveerd. Het zijn de mores van dwergen achter dijken die zich morele reuzen wanen.

Kernmacht
Na de mislukte diplomatie van Bill Clinton en Madeleine Albright en de hardere opstelling van G.W. Bush, stapte de toenmalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il in februari 2005 uit het zogeheten Zeslandenoverleg met de lugubere aankondiging dat zijn land beschikte over kernwapens. Op 3 oktober 2006 kondigde ‘De Grote Leider’ aan het bewijs te zullen leveren met een kernproef. Ondanks een VN-spoed-resolutie op 6 oktober 2006 maakte Kim Jong-Il de droom van zijn vader Kim Il-sung waar. Met een geslaagde ontploffing van een atoombom werd de socialistische heilstaat op 9 oktober 2006 in één klap een heuse kernmacht. Eerder dat jaar was het land al begonnen met het succesvol testen van raketten die in principe de VS kunnen bereiken.

Terreurlijst
In 2007 belooft Kim Jong-il zijn kernwapenprogramma te ontmantelen in ruil voor opheffing van het handelsembargo. Hij geeft de VS, China en Rusland in 2008 12.000 pagina’s onvolledige en incorrecte informatie over het programma en sloopt voor de vorm (en de camera’s van CNN) een koeltoren. De sancties worden opgeheven, Noord-Korea wordt van de ‘terreur-lijst’ gehaald en IAEA-inspecteurs mogen van Kim Jong-il onder begeleiding een beetje rondneuzen in zijn land. Op 5 april 2009 lanceert het socialistische paradijs opnieuw ballistische raketten. Na kritiek op deze actie gooit ‘De Geliefde Leider’ alle inspecteurs het land uit en hervat hij zijn kernwapenprogramma. Nog geen maand later volgt de tweede kernproef, een aanzienlijk krachtiger bom dan de eerste.

“Kim Jong Un North Korea horror”
by Democracy Chronicles
is licensed under CC BY 2.0

Provocaties
Dit patroon van beloften en bedrog blijft zich in hoog tempo herhalen. De bommen worden zwaarder en de raketten reiken verder. Na de dood van de ‘Geliefde Leider’ en het aantreden van zijn zoon Kim Jong-un raakt het kernwapenprogramma in een stroomversnelling. Tijdens het achtjarige presidentschap van Obama merkt de jonge Kim Jong-un dat zijn provocaties onbestraft blijven. Hij bestookt Zuid-Koreaanse eilanden met raketten en granaten waardoor er doden vallen onder de burgerbevolking en brengt een marineschip tot zinken waarbij 46 opvarenden omkomen. Kim biedt voor zijn daden geen enkel excuus.

 

Satellieten
Obama wendt zich tot de VN, kalmeert de gemoederen in Zuid-Korea maar onderneemt geen verdere actie. De ‘vredespresident’ houdt hardnekkig vast aan zijn beleid van het Strategische Geduld. Kim gaat vrolijk verder. Hij test aan de lopende band ballistische raketten. Er volgt een derde kernproef in 2013, een vierde in januari 2016 en een vijfde in september 2016. ’De Dikke Man met het Rare Haar’ schiet tot ieders verrassing ook twee satellieten de ruimte in. Gezien de baan die ze om de aarde draaien en op basis van technische intel vrezen oud-CIA-directeur Woolsey en andere veiligheidsfunctionarissen dat beide satellieten ingezet kunnen worden als alles verlammende EMP-wapens.

Kernkoppen
De geruststelling dat de Noord-Koreanen er nog niet in geslaagd zouden zijn om een bom zo klein te maken dat hij op een raket past is vals en misleidend. Technologisch gezien is het ontwikkelen van een kernwapen en meer-traps raketten die satellieten de ruimte in schieten vele malen ingewikkelder. Zoals Rusland in 1957 na de lancering van de Sputnik liet zien volgt vrij snel na een satelliet-lancering de introductie van een kleine kernkop. De Noord-Koreaanse satellieten zijn in 2012 en 2013 in een baan om de aarde gebracht. In defensie- en veiligheidskringen in Europa en de VS wordt regelmatig gemeld dat Noord-Korea, naast tientallen atoombommen, ook beschikt over raketklare kernkoppen.

Intercontinentaal
De raketten die het regime begin deze maand tijdens de militaire parade in Pyongyang aan de wereld toonde hebben raketexperts hevig doen schrikken. De ontwikkeling van intercontinentale raketten gaat veel sneller dan gedacht. Vooral de omvang van het programma en de gebruikte materialen laten zien hoe groot de technologische sprongen zijn die Noord-Korea maakt. Het nieuwe raketarsenaal is nog niet in het openbaar getest maar zou in principe alle steden van de VS kunnen bereiken. Dat het land er ondertussen in is geslaagd om succesvol ballistische raketten uit duikboten af te vuren zou de hele wereld grote zorgen moeten baren.

“North Korea” by Karl Baron is licensed under CC BY 2.0

Leger
Wie het lachen om Kim Jong-un nog altijd niet kan laten moet eens proberen een voorstelling te maken van Kim Jong-un’s leger. Noord-Korea beschikt over het op twee na grootste leger ter wereld: 1,2 miljoen actieve soldaten en meer dan 5 miljoen paramilitairen en reservetroepen. Ingegraven in de rotsen aan de grens met Zuid-Korea staat een gigantische batterij artilleriegeschut en raketwerpers opgesteld dat in staat is om de miljoenenstad Seoel te bestoken. Gevreesd moet worden dat daarbij ook vuile bommen en gifgassen worden ingezet. Noord-Korea beschikt over het grootste arsenaal chemische wapens ter wereld, waaronder klassiekers als antrax, pokken en pest en zenuwgassen als VX en sarin. Het regime heeft laten weten daar in een komend conflict gebruik van te zullen maken. Gezien hun eerdere aankondigingen en nagekomen beloften is het verstandig om de Noord-Koreanen op hun woord te geloven. De Japanse premier Abe liet CNN onlangs weten dat Noord-Korea over raketten beschikt met saringas.

Concentratiekampen
Intern verzet tegen het bewind van Kim Jong-un valt nauwelijks te verwachten. Tegenstanders worden ogenblikkelijk uit de weg geruimd en hun familieden verdwijnen in concentratiekampen. Kim vermoordt desnoods zijn eigen bloedverwanten. De Kim-dynastie is bijna 70 jaar aan de macht. Zij hebben een goddelijke status. De huidige bevolking kent geen andere werkelijkheid. Noord-Koreanen hebben geen enkele vergelijkingsmogelijkheid. Ze kunnen niet communiceren met de buitenwereld. Er is geen Internet, geen ontvangst van buitenlandse radio of tv stations en geen mogelijkheid tot telefonisch contact met andere landen. De bevolking wordt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gebrainwasht via de staatsmedia en luidsprekers in de openbare ruimte. Het is Orwell 1984 in het kwadraat. Een bizarre, bijna buitenaardse samenleving. Neem de spookachtige muziek waarmee Noord-Korea iedere dag om 7.00 uur wordt gewekt. Het ochtendlied is getiteld “Tien miljoen menselijke bommen voor Kim Il-sung”.

Chantage
Nu Noord-Korea na acht jaar Strategisch Geduld van Obama een kernmacht geworden is die niet alleen in staat is om de buurlanden te bedreigen maar de hele westerse wereld, is lachen, wegkijken en negeren niet langer mogelijk. Uit puur lijfsbehoud zal dit regime het kernwapenprogramma niet meer opgeven. Omgekeerd kunnen de buren en de VS deze dreiging niet laten voortbestaan. Dat Zuid-Koreanen en Japanners het zat zijn om met het mes op de keel gechanteerd te worden zal niemand verbazen. Maar ook Trump kondigde in februari van dit jaar aan dat deze dreiging het meest urgente veiligheidsprobleem dat hij en zijn team moeten oplossen.

“North Korea is best Korea” by Michael Day is licensed under CC BY 2.0

China
Zelfs president Xi van China krijgt genoeg van het eigenzinnige gedrag van Kim Jong-un. Na aanhoudende kritiek uit Beijing op zijn kernproeven en raketlanceringen liet Kim de belangrijkste functionaris die contacten onderhield met China, zijn eigen oom inclusief zijn hele familie, executeren. Ook andere Chinees gezinde Noord-Koreanen werden tegen de muur gezet of verdwenen in concentratiekampen. Daarmee werden de directe communicatielijnen tussen China en Noord-Korea voor een belangrijk deel verbroken. Het is veelzeggend dat president Xi nog nooit op bezoek is geweest in Pyongyang en Kim niet in Beijing.

Bufferstaat
China ziet in het buurland een ideologisch verwante bondgenoot. De Chinese regering tracht de eigen belangen veilig te stellen door met een uitgekiende mix van handel en sancties aan alle Noord-Koreaanse touwtjes te trekken en daarbij het Kim-regime in het zadel te houden. China is niet gebaat bij de plotselinge val van de Kim-dynastie of de volledige ineenstorting van het land. Noord-Korea is een belangrijke bufferstaat. Zonder het land van de familie Kim zou het Amerikaanse leger aan de Chinese zuidgrens staan. Toch creëert het hardnekkig voortzetten van het kernwapen-programma door Kim Jong-un ook voor China grote problemen. Zo verschijnt er op dit moment in de Chinese achtertuin een geavanceerd anti-raketsysteem (THAAD) en neemt de kans dat Zuid-Korea en Japan bij wijze van afschrikking over eigen kernwapens willen beschikken met de dag toe. Een voor China onaanvaardbare ontwikkeling.

“North Korea Victory Day 143” by Stefan
Krasowski is licensed under CC BY 2.0

Wapenverkoop
De belangen van Noord-Korea zijn op de korte termijn simpelweg overleven; op de middellange termijn meer bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid door handel met andere staten dan alleen China; en op de lange termijn de hereniging van de beide Korea’s, uiteraard geschoeid op Noord-Koreaanse leest. Noord-Korea tracht met slavenarbeid, verkoop van goederen via derden en wapen-exporten naar Iran, Syrië, Hezbollah en andere terreurbewegingen een zelfstandige bron van inkomsten te generen.

Resolutie
China daarentegen is gebaat bij rust in de Arabische wereld. Het wil met zijn nieuwe zijderoutes ook handelswegen openen naar het Midden-Oosten. Het zijn deze botsende belangen die het Trumpteam de mogelijkheid bieden China op een zakelijke wijze te benaderen. Dat er flink wordt samengewerkt bleek deze week in de VN-Veiligheidsraad waar China en Rusland botsten over een door Amerika aangepaste resolutie tekst die Noord-Korea veroordeelt. Rusland was tegen, maar China koos de kant van Amerika.

Drukmiddelen
Diplomatieke oplossingen lijken sowieso verder weg dan ooit. Er resten na jaren van pappen en nathouden slechts een handjevol niet-militaire drukmiddelen. Enkele opties zijn: de olietoevoer stoppen naar Noord-Korea; een volledig verbod op de uitvoer van steenkool en andere staatskas-spekkende goederen; het land opnieuw op de lijst van terreurstaten plaatsen; een vlieg- en landingsverbod voor Air Koryo toestellen waarmee het regime geld, illegale materialen en goederen vervoert; het scheepsverkeer volledig aan banden leggen of stoppen en controleren op alle door sancties verboden goederen en tot slot het instellen en strikt naleven van een wereldwijd verbod op slavenarbeid door dwangarbeiders uit Noord-Korea.

“DMZ 비무장지대_ South Korea – North Korean
Guard Looking South 북한 남한을 보다-1”
by Expert Infantry is licensed under CC BY 2.0

Het zijn maatregelen die misschien te laat komen maar in het kader van een vreedzame oplossing op z’n minst de moeite van het proberen waard zijn. Gezien de recente brandstofschaarste in Pyongyang lijkt China de olietoevoer al dicht te knijpen. Het voert de druk in ieder geval flink op. De andere opties zullen door moeizaam internationaal overleg naar alle waarschijnlijkheid te veel tijd gaan kosten.

Ingrijpen
Een andere mogelijkheid is een door China afgedwongen machtswisseling waarna een Chinees gezinde regering het land zou kunnen hervormen. Of dit zonder geweld en ernstig bloedvergieten mogelijk is, is zeer de vraag. Uiteindelijk zal er iets moeten gaan bewegen in Noord-Korea. Zo niet, is militair ingrijpen door de VS in combinatie met een aantal bondgenoten op den duur onvermijdelijk. Voor dit laatste scenario wordt op dit moment alles in gereedheid gebracht.

Troepenopbouw
Japanse oorlogsschepen varen de Carl Vinson aanvalsvloot tegemoet. Twee andere vliegdekschepen liggen inmiddels in de buurt. De permanent aanwezige luchtmacht (12 keer de omvang van de Nederlandse) wordt fors uitgebreid. Vice-president Pence, generaal Mattis en Rex Tillerson voeren intensief diplomatiek en militair overleg met Zuid-Korea, Japan en Australië. Aan de noordgrens van Zuid-Korea vindt een grote troepenopbouw plaats. Aan de noordgrens van Noord-Korea doet China hetzelfde. Niet om Noord-Korea binnen te vallen maar om de te verwachten vluchtelingenstroom te reguleren en te stabiliseren bij een eventuele aanval van de VS op het regime. De Noord-Koreaanse bevolking zal zich zonder hun Kim-goden in een volslagen nieuwe werkelijkheid geen raad weten.

Dreigingen
Kim Jong-un provoceert en escaleert intussen lustig door. Hij beschuldigt China van verraad en waarschuwt voor ernstige consequenties. Hij dreigt met kernaanvallen op Japan, Australië en Amerika en met de vernietiging van Seoel. Volgens satellietbeelden wordt op dit moment alles in gereedheid gebracht voor een nieuwe kernproef. Het zou de ultieme uitdaging zijn.

Kim-Il Sung en Kim Jong-il
“Sinpyong Lake, North Korea” by yeowatzup
is licensed under CC BY 2.0

Calculerend provoceren is een familietrekje. Kim’s opa Kim Il-sung liet op 23 januari 1968 het Amerikaanse verkenningsschip de Pueblo aanvallen op open zee. Één Amerikaan werd gedood en de andere 82 bemanningsleden een jaar lang gevangen gezet. In 1969 liet hij door een van zijn Mig-straaljagers een Amerikaans verkenningsvliegtuig neerhalen boven de Japanse zee. Alle 31 inzittenden kwamen daarbij om het leven. Opa Kim Il-sung ging er (terecht) van uit dat Amerika niet zou terugslaan omdat het de handen vol had aan de Vietnamoorlog.

Hopelijk komt zijn kleinzoon de komende dagen tot het besef dat die tijd en zijn tijd voorgoed voorbij zijn. De Koreacrisis nadert het kookpunt. De huidige VS-president heeft in de afgelopen maanden meer dan genoeg kracht, politiek kapitaal en medestanders georganiseerd om bij verdere provocaties en bedreigingen een snel en definitief einde te maken aan het bewind van deze duivelszoon.

Beurs
De zakenwereld is positief gestemd. Terwijl gedeprimeerde ‘deskundigen’ waarschuwen voor ‘onbezonnen’ acties van de ‘onbetrouwbare’ en ‘oorlogszuchtige’ president Trump weten internationale beleggers inmiddels wel uit welke hoek de wind waait. De beurs in Seoel staat al wekenlang in de plus.

© OpinieZ.com 2017 – De artikelen op OpinieZ zijn gratis voor u te lezen. U kunt ons steunen door dit artikel te delen op twitter-icon Facebook, twitter-icon Twitter, twitter-icon LinkedIn of andere sociale media.

Zie de buttons onder de advertenties.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] onrust en spanningen in de wereld de uitrol van de Chinese zijderoutes gevaar. De relaties met Noord-Korea zijn slecht. De Chinese premier Xi Jinping heeft Kim Jong-un nog nooit bezocht of ontvangen. Alle […]

trackback

[…] Noord-Korea een hel op aarde is heb ik hier vaak beschreven. Een oplossing kan alleen bereikt worden door vooruitgang en openstelling van het land. Hoe […]

trackback

[…] en raketten, acht jaar strategisch geduld met Obama en een derde dictator verder, belanden we in de Korea-crisis van 2017. Vorige week bezocht Brian Hook, een senior state departement functionaris, Jimmy Carter […]

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x