Bijna 100 Dagen Trump: Pro en Contra

De eerste 100 dagen van het presidentschap van Donald Trump zijn bijna een feit. Ze vormen nu al aanleiding voor verhitte discussies in de Amerikaanse pers. Voor- en tegenstanders van Trump geven in de media hun commentaar. OpinieZ brengt vers uit de VS een positieve en een negatieve beoordeling van Trump’s beginperiode als president.

👍🏼 PRO
Howard Kurtz, Foxnews (17 april 2017):
Trump leert snel en wordt gematigder

“De media grossieren opeens in verhalen dat Trump een draaier is. En er is diepe verdeeldheid over de vraag of dit hem een oplichter maakt of een pragmaticus. De Pavlov-reactie van de pers op elke politicus die het etiket van draaier krijgt is dat de persoon inconsistent is en onbetrouwbaar, zonder een kern van principes.

In het geval van Trump is er een terechtwijzing in de berichtgeving: hij beloofde in de campagne al dit soort gekke dingen te doen, nu komt hij in aanvaring met de werkelijkheid. Het geeft niks dat elke president bepaalde beloften moet verbreken als hij met de uitdagingen van het opperbevelhebberschap wordt geconfronteerd. Barack Obama zei dat hij Guantanamo zou sluiten en het is nog steeds open. Trouwens, Obama was tegen het homohuwelijk tijdens de presidentiële campagne in 2008. Maar de opeenvolging van Trump’s koerswijzigingen de afgelopen 10 dagen wordt geframed als verbijsterend.

Tegelijkertijd verwelkomen veel journalisten en commentatoren Trump’s veranderde standpunten over een reeks belangrijke onderwerpen. Hij beweegt in een meer gematigde richting, wat precies is wat ze willen. Hij brengt zijn presidentschap meer in overeenstemming met de consensus in Washington, wat precies is waarop ze hadden gehoopt. Ziehier een vuistregel: als een ambtsdrager draait naar wat de media een meer extreme positie vinden, dan is hij bezweken voor de druk of verkoopt hij zijn ziel. Als de ambtsdrager draait naar een meer gematigd standpunt, dan groeit hij of ontwikkelt hij zich.

Toen de president Syrië bombardeerde ter vergelding voor de chemische aanval, nadat hij campagne gevoerd had op de America First slogan, wist ik dat hij beschuldigd zou worden van een 180 graden ommekeer. Dat werd wat vertraagd door de schok en de verbijstering van de Tomahawk-aanvallen. Kort daarop volgend zei Trump dat China geen valutamanipulator was. Dat de NAVO niet overbodig was. Dat de Ex-Im Bank een nuttig doel dient.

Trump probeert iets van een verklaring hiervoor te geven door te zeggen, dat bijvoorbeeld de NAVO vooruitgang maakt. Hem is verteld dat China is gestopt zijn valuta te manipuleren, maar hij zal zich ook realiseren dat hij Beijing nodig heeft om Noord-Korea op het nucleaire front onder druk te zetten. Ik begrijp dat sommige conservatieven de indruk hebben dat Trump op zijn beloften terugkomt, maar de meeste zijn geneigd hem het voordeel van de twijfel te geven.

Maar toch, is het geen goede zaak om een president te hebben die luistert en advies aanvaardt? Hij heeft nogal met rauw vlees gesmeten tijdens de campagne, onder meer door te zeggen dat hij marteling als tactiek tegen terroristen weer uit de kast wilde halen. Maar zijn baas van het Pentagon, Jim Mattis, heeft hem dat uit zijn hoofd gepraat.

(…) Ik denk niet dat dit allemaal applaus verdient. Het presidentschap van Donald Trump kende een ruwe start en hij zorgt nu voor aanpassingen, zoals elke CEO zou doen. Zo gauw hij resultaten kan laten zien, verdwijnen de geluiden over gedraai en ommekeer snel.”

👎🏼 CONTRA
Anthony J. Blinken, NY Times (18 april 2017):
Trump’s gebral en verzinsels tasten zijn geloofwaardigheid als president aan

“In tijden van crisis is geloofwaardigheid het meest waardevolle betaalmiddel van een Amerikaanse president. Het is al erg als een buitenlandse partner het oordeel van een president in twijfel trekt, het is nog veel erger als die partner het woord van een president in twijfel trekt.

Als president Trump de confrontatie aangaat met de dubbele uitdagingen van Noord-Korea en Syrië, moet hij een geloofwaardigheidskloof overbruggen die hij zelf heeft gecreëerd. Zijn vastbeslotenheid om de belangrijkste consument en leverancier van fake news en complottheorieën te blijven tast niet alleen onze democratie aan – het is ook gevaarlijk voor onze nationale veiligheid. Elke tweet in strijd met de feiten vermindert zijn geloofwaardigheid in eigen land en in de wereld. Dit is meer dan ooit van belang nu misinformatie het gekozen wapen van onze gevaarlijkste tegenstanders is.

Deel van het probleem is dat Trump’s jeukende Twittervinger niet bestand is tegen stoerdoenerij. Een reeks van onervaren presidentiële opmerkingen – “Noord-Korea gedraagt zich erg slecht”, “Noord-Korea zoekt moeilijkheden”; als China niet wil helpen “lossen we het probleem zonder hen op! U.S.A.”; Noord-Korea’s streven naar een intercontinentale raket met kernkoppen “zal niet gebeuren!” – heeft Pyongyang de zeldzame kans gegeven om de koninklijke weg te kiezen. “Trump provoceert altijd met zijn agressieve woorden,” verklaarde zijn vice-minister van Buitenlandse Zaken.

Presidentiëel gebral brengt ook het risico met zich mee dat Noord-Korea zijn woorden letterlijk neemt en zich dienovereenkomstig misrekent. Wilde dreigingen met preventieve militaire aanvallen zouden de leider van het land, Kim Jong-Un, er toe kunnen brengen om als eerste te schieten en zich pas later zorgen te maken over de gevolgen – misschien via een aanval op Zuid-Korea met conventionele wapens om de wereld er aan te herinneren waartoe hij in staat is, als de Verenigde Staten proberen zijn nucleaire programma te elimineren. Dat is een snelle route naar een conflict met een gespannen en van kernwapens voorziene tegenstander.

Even problematisch is Trump’s aangetaste verhouding met de waarheid, wat bijna dagelijks wordt aangetoond door onafhankelijke, factcheckende organisaties. De grootste klappers omvatten zijn herhaaldelijk ontkrachte bewering dat de vorige president Obama zijn telefoon zou hebben laten aftappen, dat er een niet bestaande terroristische aanslag in Zweden zou zijn gebeurd, dat Duitsland de NAVO grote sommen geld schuldig is, dat Obama meer dan 100 gevangenen uit Guantanamo heeft vrijgelaten die zijn teruggekeerd naar het slagveld en dat Democraten beschuldigingen hebben verzonnen over Russische pogingen om onze verkiezingen te beïnvloeden.

Trump’s blunders vormen een risico voor zijn vermogen om tegenwicht te bieden tegen propaganda van onze tegenstanders.”

Vertaling tekstfragmenten: Asher

===============================================================
Titelfoto: Donald Trump by Gage Skidmore is licensed under CC BY-SA 2.0
===============================================================

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.