Antropologisch slachtoffergedoe over boerkaverbod

Deze week buigt de Eerste Kamer zich over de wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding. Die wet werd in november 2016 aangenomen door de Tweede Kamer en verbiedt het dragen van onder meer boerka, niqaab en bivakmuts in het openbaar vervoer, het onderwijs, overheidsgebouwen en de zorg. Uit protest tegen deze wet schreven twee antropologen een stuk in de Volkskrant.

Antropologen. Wat zijn dat eigenlijk?

Dat kan ik u vertellen, want ik ben er zelf ook een. Antropologen bestuderen allerlei culturele uitingen binnen de context van een samenleving. Ervan uitgaande dat mensen op zoek zijn naar zingeving in hun bestaan, is de leidende onderzoeksvraag steeds hoe rituelen, kleding, kunstzinnige uitingen, het verkrijgen en bereiden van voedsel, machtsverhoudingen, religie e.d. binnen een samenleving gezien kunnen worden.

Slachtofferdenken
Er wordt veel en meestal terecht gescholden op antropologen. Ook door mij. Ze zijn namelijk te vaak te politiek-correct, te links. En dan definiëer ik links als doordrenkt van slachtofferdenken, meer vrijheid willen voor “onderdrukte minderheden” dan anderen en vooral, vooral, vooral geen kritiek op de islam. Want dat is xenofobie en dat mag niet!

Huwelijksdwang
Het meest schrijnende staaltje van zulke antropologennonsens maakte ik mee toen ik als spreker was uitgenodigd bij een Rondetafelgesprek van de Commissie voor Veiligheid en Justitie. Het onderwerp was strafverzwaring voor daders van huwelijksdwang, achterlating van vrouwen, polygamie en vrouwelijke genitale verminking. Khadija Arib, de tegenwoordige voorzitter van onze Tweede Kamer, had daartoe het lovenswaardige initiatief genomen.

Aanwezig waren ook twee antropologen. Zij waren tegen strafverzwaring, want de daders waren meestal moslim en moslims vormden al zo’n gestigmatiseerde gemeenschap en bovendien zou het Wilders in de kaart spelen en dat moesten we toch niet willen. En al helemaal niet als je dat afzette tegen het aantal vrouwen en meisjes dat überhaupt slachtoffer was van zulke misdrijven. Tot zover hun “wetenschappelijke” argumentatie.

Misdrijf
“Al wordt er maar één leven gered, al blijft er maar één enkele ziel diepgaand trauma bespaard, dan nog is zo’n wetswijziging dat waard!” De dames sisten nog net niet van woede, maar hun ogen spuwden wel vuur, toen ik dat te berde bracht. Gelukkig gingen zowel de Tweede als de Eerste Kamer uiteindelijk akkoord met het voorstel waarmee huwelijksdwang tot een zwaar misdrijf werd verklaard.

Wetenschappelijk?
Maar dezelfde antropologisch-wetenschappelijke argumenten van “Wilders niet in de kaart spelen” en “hoeveel zijn het er nou eigenlijk?” en “stigmatiseren van moslims” gebruikten de meiskes Else Vogel en Lieke Wissink in de Volkskrant. Vanwege dat opiniestuk zaten ze bij DIDD aan tafel, samen met de in niqaab gehulde Karima Rahmani. Elma Drayer en Jan Roos waren hun opponenten. Leuk om terug te kijken!

Karima vertelde hoe gelukkig ze werd van het dragen van de niqaab en wilde de vrijheid om zich met die niqaab religieus te uiten. Zij en haar zwartelappenvriendinnen worden dagelijks uitgescholden, soms fysiek aangevallen en ook bedreigd. En toch zijn ze gelukkig. Ik vind dat best knap.

Context
En als antropoloog denk ik dan dus aan zingevende uitingen en context binnen een samenleving. Die context voor een niqaab is er hier in Nederland niet. Net zo goed als er geen context is voor het topless lesgeven op een school, omdat je spirituele ontwikkeling zulks verlangt. Of bloot, naakt en ongekleed met de tram naar het gemeentehuis gaan om daar een nieuw paspoort aan te vragen, omdat jouw god dat zo heeft beschikt.

Waar wel heel erg veel context voor het dragen van een niqaab bestaat, is in allerlei landen in de islamitische wereld. Maar daar mag ik dan weer niet met onbedekte benen, armen en haren in de bus of in een overheidsgebouw, ziekenhuis of school. Zo is er overal wel wat. Voer voor antropologen!

===============================================================
Foto: Burqa by Charles Roffey is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
===============================================================

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.