🎥 Overview VN-resolutie inzake nederzettingen Israël

Op 23 december nam de VN-Veiligheidsraad resolutie nr. 2334 aan waarin staat dat Israël moet stoppen met de bouw van nederzettingen op de westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De VS onthielden zich van stemming waardoor de resolutie met 14 stemmen voor en 0 tegen werd aangenomen.

Woede
De gang van zaken leidde tot grote woede bij de Israëlische premier Netanyahu die zich na 40 jaar onvoorwaardelijke Amerikaanse steun verraden voelde door president Obama. De VS hadden dit soort voorstellen in de Veiligheidsraad tot dusver altijd met een veto geblokkeerd. Netanyahu beschuldigde Obama van het leggen van een “schaamteloze hinderlaag” voor zijn land. De Israëlische premier kondigde maatregelen aan tegen de VN en tegen alle landen die de resolutie hadden gesteund. Hij zei ook met Trump te gaan overleggen, die nog vergeefs geprobeerd had de stemming over de resolutie te voorkomen.

Illegaal
Resolutie nr. 2334 stelt in het kort dat de nederzettingen op “Palestinian Territory” en in Oost-Jeruzalem illegaal zijn en een obstakel voor de Tweestaten-oplossing en de vrede tussen Israel en de Palestijnen vormen. Verder wordt elke verandering van de Israëlische grenzen sinds 1967 verworpen. De volledige tekst van de VN-resolutie vindt u hier.

img_1725
(Bron: Bloomberg.com)

Kijkt u naar de onderstaande video’s. Omdat bronnen en feiten er toe doen.

ℹ️ Tip: maximaliseer het videoscherm en zet rechtsonder de Engelse ondertiteling aan.

1. De stemverklaring van de Amerikaanse ambassadeur bij de VN-Veiligheidsraad.
Motto: de opstelling van Obama ten aanzien van de nederzettingen verandert niets aan de veiligheidsgarantie en de financiële steun van de VS aan Israël.👇🏽

2. De reactie van premier Netanyahu op de VN-resolutie.
Motto: vrienden belazeren elkaar niet in de Veiligheidsraad.👇🏽

3. De verklaring van de Israelische ambassadeur bij de VN Veiligheidsraad.
Motto: door deze resolutie is de vrede tussen Israël en de Palestijnen verder weg dan ooit.👇🏽

4. De visie van schrijver en jurist Alan Dershowitz op het veronderstelde gevaar van nederzettingen voor het vredesproces.
Motto: tot 1967 waren er helemaal geen nederzettingen in Judea en Samaria en waren er toch continu Palestijnse terreuraanslagen op Israël.👇🏽

5. Het onverbiddelijke oordeel van Dershowitz over het buitenlandbeleid van Obama.
Motto: alles wat Obama in het buitenland heeft geprobeerd is mislukt. 👇🏽

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.