Plan Partij voor de Dieren: beestachtig eenzijdig

Afgelopen zondag presenteerde Marianne Thieme het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren. De partij – die in oktober 2002 werd opgericht direct na de val van het kabinet Balkenende I – zit alweer veertien jaar in de Kamer en heeft op dit moment twee zetels. De PvdD is stabiel gegroeid tot 11.000 leden.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen zijn er ook zetels in steden als Rotterdam, Utrecht en Arnhem bemachtigd en de partij is in tien van de twaalf provincies aanwezig.

Duizelingwekkend
Het verkiezingsprogramma met de titel “Plan B” kent 36 pagina’s. Na een korte inleiding zijn er acht hoofdstukken waarin een duizelingwekkend aantal van 550 standpunten wordt opgesomd. Zoals kan worden verwacht bij deze doorontwikkelde one-issue partij, voeren veel standpunten terug naar dierenwelzijn, natuur en klimaat. Daarbij is de partij heel creatief. Zo is de enige oplossing voor de bestrijding van IS natuurlijk om de financieringsbronnen (olie) droog te leggen (p.35).

Trailer
De inleiding van het partijprogramma leest als een trailer van een spannende Hollywoodfilm: “Er is behoefte aan een Plan B, omdat er geen Planeet B is. Dit programma is dat Plan B. Geen symptoombestrijding. Generaties lang stond kinderen een betere toekomst te wachten dan hun ouders hadden. Tot onze generatie.

Gelukkig gaat de Dierenpartij alles voor ons oplossen! Er zijn namelijk oplossingen te over (p.2). Hierdoor zal “het leven betekenisvoller, meer ontspannen en solidair worden met meer zekerheden, mededogen en duurzaamheid” (p.3). Volgens eigen zeggen (WC-eend alert!) overweegt 19% van de kiezer om te stemmen op de Partij voor de Dieren; 28 zetels dus.

Drie P’s
Door de grote hoeveelheid standpunten aan de centrumlinkse kant van het spectrum is het lastig om overzicht te bewaren. Om helderheid te scheppen heb ik de standpunten ingedeeld volgens de bekende Triple-P (Elkington, 1994) methode. Deze theorie beweert dat wanneer de drie P’s (People, Planet en Profit) in balans zijn, je als overheid duurzaam bent op de lange termijn. People gaat dan over alle menselijke aspecten zoals armoede, maar ook bijvoorbeeld onderwijs. Planet gaat over alle groene facetten, zoals dieren, klimaat en milieu en Profit gaat over de economische factoren.

Eenzijdig
Het plan heeft ongeveer 175 People-, 300 Planet- en 75 Profit-standpunten. Ongeveer de helft van het plan (16 pagina’s) gaat over klimaat, milieu en natuurlijk dieren. De economische implicaties van al deze standpunten ontbreken vaak. Zo wordt een heffing aangekondigd voor vrachtverkeer van 15 cent per kilometer (p.5), maar het is onduidelijk wat daarvan de impact is op Nederland als doorvoerland.

Verder wil de partij onze pensioenfondsen verbieden in bepaalde sectoren te investeren (fossiele brandstoffen) en wil men investeringen in goede bedrijven stimuleren (p.6). Er wordt niet vermeld dat dit een impact heeft op de dekkingsgraad en dat door dit type overheidsingrijpen de pensioenen wellicht opnieuw moeten worden gekort.

Dieren, voedsel, natuur
De honderden standpunten over dieren en klimaat vormen natuurlijk het hart van het plan. Zo mogen er geen levende dieren meer in de kerststal, er mag geen zwientje meer worden getikt en het rapen van kievitseieren wordt verboden (p.9). De hobbyjacht moet stoppen (p.10) en ook het sportvissen en wedstrijdvliegen met duiven gaat in de ban (p.9). In overheidskantines mag alleen nog maar biologisch, regionaal geproduceerd voedsel worden geserveerd en er is een vlees- en visloze dag (p.13).

Dolfinarium
Onverdoofd ritueel slachten worden afgeschaft (p.15) en het levend koken van kreeften, krabben en garnalen wordt verboden (p.16). Als het aan de PvdD ligt gaan dierentuinen dicht (p.8) en hoeven de dolfijnen in Dolfinarium geen kunstjes meer te doen (p.9). Prikkeldraad mag niet meer voorkomen in de natuur (p.17) en ecologisch waardevolle scheepswrakken worden beschermd (p.18).

Huis-aan-huis verspreiding van drukwerk ondergaat eenzelfde wijziging als het donorschap, waar de partij overigens tegen is (p.26). Vanaf nu wordt de norm dat niemand meer folders ontvangt, tenzij je expliciet aangeeft op je brievenbus dat je folders wilt ontvangen (p.21).

De samenvatting van deze hoofdstukken is dat als je het eens bent met bovenstaande en je dit ziet als de cruciale vraagstukken waar Nederland mee kampt, je zeker op de Partij voor de Dieren moet stemmen.

Betuttelend
Interessant genoeg zijn de hoofdstukken die niet over dieren en natuur gaan. De overheid moet volgens de partij niet betuttelend zijn maar dienstbaar aan de samenleving. Toch voelen de standpunten vaak wel betuttelend. Zo moet de overheid een gezonde leefwijze (p.25) stimuleren en moeten schoolkantines gezond worden (p.26). Er wordt een campagne gestart om borstvoeding te stimuleren (p.25) en de consument moet worden verlicht met de gedachte dat vlees ziekmakend kan zijn (p.26). Zo weet het programma toch zelfs onder het kopje preventieve zorg weer terug te keren op vlees.

Veiligheid en democratie
Bij de Partij voor de Dieren hebben ze speciale aandacht voor privacy (20 standpunten!), wellicht om stemmers weg te houden bij de Piratenpartij, die eenzelfde soort kiezer trekt. Zo moet het mogelijk worden om anoniem te surfen op internet en worden vingerafdrukken niet meer opgeslagen voor paspoorten (p.30). Ook mag cameratoezicht slechts tijdelijk (p.29). Het democratisch gehalte van de besluitvorming in Nederland is dringend aan versterking toe (p.31). Zo moeten referenda (p.31) een prominentere plaats krijgen, maar de burgemeester moet dan weer worden gekozen via de gemeenteraad (p.31).

Europese Unie
De paragraaf over de EU begint als volgt: “Europa is geen federale staat en het is ook niet wenselijk of nodig om daarnaar te streven”. Er gaan geen nieuwe bevoegdheden naar de EU, de eurozone wordt niet verder uitgebreid, er moeten scenario’s worden uitgewerkt voor parallelle munten, exitstrategieën worden ontwikkeld voor lidstaten die uit de muntunie willen treden en de EU stopt met het noodfonds ESM (p.33). De ruimdenkendheid en concreetheid op dit thema verdient een compliment.

Getuigenispartij
Na het lezen van het volledige plan kan ik niet anders concluderen dan dat de Partij voor de Dieren nog steeds een getuigenispartij is. Het doel is daarbij niet om politieke macht te krijgen, maar veel meer om in de Kamer andere partijen te beïnvloeden op enkele thema’s die de partij zelf belangrijk vindt. Thieme: “Pas als andere partijen duurzaamheid, mededogen en het belang van de zwakkere, en dan niet beperkt tot de eigen soort, altijd meewegen kunnen we eraan gaan denken ons op te heffen”.

Het grotendeels negeren van de grote problemen die op dit moment spelen in Nederland (koopkracht, migratie, integratie, EU) leidt tot de harde conclusie dat “Plan B” vooral beestachtig eenzijdig is.

Mijn analyses van de andere verkiezingsprogramma’s kan je hier lezen:

GroenLinks
D66

50Plus

PVV

VVD

CDA

SP

CU

PvdA

VNL

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] GroenLinks D66 50Plus PVV VVD CDA SP CU PvdA VNL Partij vd Dieren […]

trackback

[…] D66 50Plus PVV VVD CDA SP CU PvdA VNL Partij vd Dieren […]