Hoe een ziek zorgsysteem gezond gaat worden

Philips, de trots van Eindhoven, uitvinder van de videoband V-2000, de CD en vele andere producten, richt zich tegenwoordig op uw gezondheid. Dat doen ze door technologie te maken voor ziekenhuizen, maar meer en meer ook door zogenoemde wearables te produceren. De nieuwste aanwinst in dat segment is een eigen horloge.

Transformatie
Dit lijkt een futiliteit, want er zijn vele van dit soort apparaten op de markt, maar volgens mij is het een markering van een radicale transformatie van de zorgsector. Een zorgsector die transformeert naar een gezondheidssector.

Ik ben geen fan van het huidige zorgsysteem. Een systeem waar vooral geld te verdienen is aan zieke mensen. Een systeem waar noch artsen noch verzekeraars zorgen voor enige vorm van transparantie. Want heeft u enig idee of uw specialist of huisarts goed is in z’n werk, hoeveel fouten er worden gemaakt per week, per maand, per jaar?

Medisch specialisten zijn goed voor 90% van de publieke salarissen boven de Balkenendenorm (en vinden dat normaal), maar open innovatie heeft amper z’n intrede gedaan in de pharmawereld: het medische systeem is ziek.

Data en technologie
Terug naar Philips en zijn wearables. Philips zet (net als vele anderen, zoals Apple en Google) vol in op een nieuwe markt van gepersonifieerde gegevens die de basis zijn voor allerhande gezondheidsadvies. Let wel: gezondheid – niet zorg. En dat is een fundamenteel verschil: technologiebedrijven die geld verdienen met advies om mensen vooral niet ziek te laten worden. Niet met medicijnen die pas geld gaan opleveren bij ziekte.

Een tweede grote verschil is dat mensen niet meer afhankelijk zijn van de diagnose van een enkele arts die slechts beperkte toegang heeft tot een beperkte hoeveelheid casuïstiek. Het maken van een (rationele) analyse is iets dat een computer – mits met toegang tot voldoende data – veel beter kan dan een mens.

En, hoewel verre van perfect, zie je daar nu de eerste stappen gezet worden, bijvoorbeeld door IBM Watson. Philips werkt overigens ook aan dit soort systemen gebaseerd op cognitieve computing en doet dat o.a. in samenwerking met SURF/sara.

Een derde grote ontwikkeling is dat door het steeds goedkoper worden van technologie niet meer gekozen hoeft te worden welke test je wil doen. Je kunt altijd alles testen. Kent u de tricorder nog uit Star Trek? Dat wordt begin volgend jaar realiteit.

Bittere pil
Het interessante van de technologie van Philips is dat het professionele apparaten, persoonlijke wearables, big data en de medische wereld samenbrengt. Veel andere partijen doen slechts een deel van deze portefeuille. De grootste tegenstander van de vernieuwing in de medische wereld? Dat is de medische wereld zelf.

Een wereld waar specialisten nog steeds camera’s weren uit operatieruimten om eventueel na afloop fouten te kunnen analyseren (en processen te kunnen verbeteren), een wereld waar niemand weet hoe goed of slecht een arts presteert (“maar het was zo’n aardige man/vrouw”) en waar geld wordt verdiend aan zieke mensen, niet aan gezonde.

Ik denk dat dit de komende tien jaar radicaal gaat veranderen en dat de medische sector in hoog tempo zal worden geautomatiseerd. Artsen worden vervangen door data-specialisten of zullen zich (moeten) specialiseren in de relatie van geestelijke en fysieke gezondheidszorg. Kosten voor inzicht, analyse en diagnose zullen radicaal omlaag gaan.

De gegevens worden van de consument. En de consument bepaalt zelf wanneer hij wat wil meten en met welke specialist eventueel een behandelplan kan worden gemaakt.
Dat wordt nog een bittere pil voor vele grootverdieners.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.