Waar is OpinieZ nou in vredesnaam mee bezig?

OpinieZ bestaat vandaag een jaar en daar sta ik graag even bij stil. Wat drijft ons eigenlijk? Laat ik een poging wagen. OpinieZ-columnisten hebben natuurlijk eerst en vooral lol in het schrijven. Want zonder plezier in je werk red je het niet als columnist.

Pijlen
We beschikken over een gezonde dosis wantrouwen tegenover de autoriteiten. We worden niet gedreven door commerciële belangen en zijn niet verbonden aan wat voor politieke of maatschappelijke organisatie dan ook. Eigenlijk zijn we een soort arbeiderscollectief, maar we zijn geen eenheidsworst. We blijven de individuele verscheidenheid van onze auteurs koesteren. We richten onze kritische pijlen zonder aanzien des persoons op extreemlinks, op de gewone linkerkant, het midden en de rechterkant en uiterste rechterkant van het politieke spectrum. We gaan niet voor een partij of een politicus, we gaan strijdbaar voor het ideaal van de vrije samenleving.

Agenda
En natuurlijk geloven we politici niet op hun woord. We proberen achter de echte politieke agenda te komen. Want politici werken voor ons, de burgers. Niet omgekeerd. Ons ideaal is een actief burgerschap, waar politici continu op de huid worden gezeten en worden aangesproken op hun daden. Gratuite uitspraken en verbale open deuren van politieke hotemetoten beschouwen we zoals ze zijn: gebakken lucht. En we verwerpen de verstikkende politieke correctheid in de pers en de media.

Vrije samenleving
Meningen over politiek en maatschappij moeten vrijelijk kunnen worden uitgewisseld. Zonder angst voor repercussies. Die kritische gedachtewisseling zien we als een wezenskenmerk van een vitale, democratische samenleving. Maar al te makkelijk wordt aangenomen dat de vrije samenleving een vanzelfsprekendheid is. Het is allesbehalve dat: de vrijheid moet continu worden bevochten. Dat vergt soms ook strijd tegen de bestaande elites. Een samenleving zonder vrije meningsuiting wordt een prooi voor repressie en autoritair leiderschap. Wat maar al te gauw tot de ondergang van de democratie kan leiden. De overheid zou primair burgers moeten helpen zich te ontplooien. Het individu staat centraal. Niet de groepsidentiteit, aangetaste groepsrechten of andere vormen van collectiviteit.

Slapjanussen
Onze stukken gaan nogal eens over het behoud van onze nationale en culturele eigenheid. We staan niet te juichen over het klakkeloos overdragen van taken en verantwoordelijkheden aan de Europese Unie en staan zeer terughoudend tegenover onbeperkte uitbreiding van “Europa” en hebben niks met Brusselse deals met dubieuze machthebbers. We houden van ons land, van de democratie, van onze individuele vrijheid en van het vrije, publieke debat. We willen een openbaar debat waar geen onderwerp taboe is. We noemen het beestje graag bij de naam en vermijden omfloerst, verhullend taalgebruik. En van wegkijkende slapjanussen en softies moeten we niks hebben. We verwerpen discriminatie van mensen op basis van ras, geslacht, levensbeschouwing en sexuele geaardheid. Maar we houden niet van slachtofferig raciaal identiteitsgeneuzel.

Kerk en staat
We zijn groot voorstander van een strikte scheiding van kerk en staat. We willen bijdragen aan een seculiere samenleving waarin godsdienst een privé-aangelegenheid is. Waarin religieuze motieven nooit aanleiding kunnen zijn voor een voorkeursbehandeling. Als bij de beoefening van een godsdienst de openbare ruimte wordt geclaimd of de vrijheid van anderen wordt ingeperkt, signaleren wij dat in duidelijke bewoordingen. We volgen met zorg de negatieve invloed van de politieke en radicale islam op de vrije samenleving. OpinieZ stelt dat aan de kaak waar en wanneer dat nodig is. Zonder om de hete brij heen te draaien en zonder rekening te houden met tere zielen en mogelijk gekwetste gevoelens

Israël
Wij willen een stevig tegenwicht bieden tegen de stroom aan hetzerige, eenzijdige en niet op feiten gebaseerde anti-Israël-berichtgeving die ons dagelijks bereikt, meestal in combinatie met een uitgesproken pro-Palestijnse bias. Maar al te vaak gaat onder Israëlkritiek en zogenoemd antizionisme slechts ranzig antisemitisme en Jodenhaat schuil. Dit verschijnsel doet zich vooral in (extreem-) linkse kringen en in de moslimgemeenschap voor. Maar ook bij de publieke omroep wordt volop ruimte geboden aan een vooringenomen en ronduit negatieve benadering van Israël.

Ik denk dat OpinieZ-columnisten vanuit deze motieven te werk gaan. Ik hoor het vast wel van ze als het niet klopt. We gaan in ieder geval door met de strijd zolang we er plezier aan beleven. We voelen ons niet geroepen te concurreren met ongeacht welke andere opinie- of nieuwssite.

We zijn blij als mensen onze website weten te vinden en onze artikelen waarderen. Dat alleen al is onze beloning. Wij danken u voor de steun in ons eerste jaar en wensen u ook in ons tweede OpinieZ-jaar veel vrijheidslievend leesgenot!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Guardiacivil
7 jaren geleden

Gefeliciteerd webmaster, op naar de volgende negen jaar in totale vrijheid van meningsuiting en ik hoop dat met het plaatsen van comments er nog veel meer mensen deze site zullen lezen en wakker worden en in verzet komen tegen alle huidige ontwikkelingen.

Johanna
Johanna
7 jaren geleden

de msm vertrouw ik niet gezien hun gevestigde belangen en lees ze daarom sporadisch. Mijn nieuws haal ik daarom van internet en lees ook jullie stukken, ga vooral door met het kritisch volgen van politici e.a.

simonvangroningen
7 jaren geleden

Dit is op Deze Dagen herblogd.

Geertjan Dusseljee
Geertjan Dusseljee
7 jaren geleden

Kan mij geheel vinden in uw ‘statuten’ en het realisme dat spreekt uit jullie hartstochtelijke, eloguent geschreven artikelen. Uniek en actueel, ga aub dóór. Dank.

Inge Kuntze
7 jaren geleden

U bent in ieder geval goed bezig ! Een verademing om jullie artikelen te lezen…..

Christiaan Heijne
Christiaan Heijne
7 jaren geleden

Gefeliciteerd!
Lees sinds kort met veel plezier jullie stukjes. Ga zo door.

Arie
Arie
7 jaren geleden

Leuke kop boven dit stuk.
Ga vooral zo door met deze website; ik kom hier graag.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

OPINIEZ staat, bij mij, in de top drie van beste en belangrijkste sites [ van NL ].
Elke dag belangrijk.
Veelzijdig.
Goede / hoge kwaliteit.
Onafhankelijk denkend.
Allround kritisch.
[ kan mij amper kritisch genoeg. ]
‘k Ben jullie allen, zeer dankbaar. Ga, alsjeblieft, altijd door.
[ op mijn manier, probeer ik m’n steentje bij te dragen; ook in andere velden en opzichten.]

We leven in een tijd van grote problemen voor onze beschaving.
– van binnen uit: gebrek aan overtuiging
– van buiten af: een destructieve “leer”

– ‘k ben vrij geboren, en ben van plan dat zo te houden ! –
KEEP THE SPIRIT !

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cool Pete

Maar ook: we zullen allemaal moeten samenwerken, en in actie moeten komen.
In: politieke partijen, actie-groepen, [ massa-]demonstraties, referenda, etc, etc, etc.
Ik ben al bezig.

Johan
Johan
7 jaren geleden

“We zijn groot voorstander van een strikte scheiding van kerk en staat.”

Ik ben nog meer voor een strikte scheiding van moskee en staat……

WFM de Lepper
WFM de Lepper
7 jaren geleden

Heb jullie pas een week geleden of zo ontdekt. Ben het helemaal met Ivy eens: ga aub zo door! Ik ben 72, “zit” niet op Fb en Twitter ook niet. Dus daar kan ik niet op uw artikelen reageren. Maar voel me wel verbonden met deze site; raar: net ik u al heel lang ken! Zie dat als een compliment.
Met vriendelijke groet.
Hopelijk hoeft u “straks” niet onder de radar. Zou kunnen als bijvoorbeeld “Joop” het voor het zeggen krijgt…of J samen met Peter vd Meersch…
Dank voor uw rechtdoor-zee artikelen!

Eric
Eric
7 jaren geleden

Gefeliciteerd! Graag doorgaan. Jullie artikelen zijn top.

Ivy
Ivy
7 jaren geleden

Ja ga lekker zo door. Lees jullie site met veel plezier.

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen