Advertenties

Geen slotenmars, maar Bergen-Belsen

Het was de week van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, een week die gekaapt werd door de hastag #geen4meivoormij. Het was een week van hullie en zullie.

Vrijheid
Het was vooral een week vol respectloos ageren tegen alles wat staat voor Westerse normen, tegen het lijden van onze ouders en grootouders in de Tweede Wereldoorlog. Het Westerse imperialisme/kolonialisme en de daaraan gekoppelde Wiedergutmachung die geëist wordt door mensen die in onze samenleving gastvrij zijn opgenomen. Alleen de geneugten van onze zwaarbevochten vrijheid lijken hen te interesseren. Een constatering die voor de toekomstige generaties geen hoopvolle vooruitzichten in petto lijkt te hebben.

Bouzamour
Gisteravond zag ik in een tweet een lichtpuntje. Een mooi verhaal van Mano Bouzamour in het Parool. Een verhaal waarin hij – “ex-antisemiet” – oproept tot het delen van kennis en verdraagzaamheid tussen tegengestelde culturen en bevolkingsgroepen. Mano gaat nu als stadsschrijver in het Duitse Bergen twee maanden aan de slag om mensen te verbinden. Een onverwacht mooi gebaar dat als voorbeeld kan dienen voor velen.

De column deed mij denken aan mezelf aan het einde van de jaren negentig. Aan het begin van mijn carrière als militair was de Landkreis Celle regelmatig mijn thuis. Fameuze plaatsnamen als Bergen-Hohne en, iets verderop, Seedorf vormen voor menig Nederlands militair nog steeds redenen voor een nachtmerrie. Voor mij was het een welkome afwisseling om uit het altijd slapende Roosendaal te ontsnappen. Met je peloton het geleerde in praktijk brengen, tot het uiterste gaan, een soort natuurlijke selectie van personen aan wie ik later mijn leven moest toevertrouwen. Zwaarmoedig wellicht, maar niets dan de waarheid.

Slotenmars
Na een week onder de grond in een observatiepost, wachtte op vrijdagavond in de kazerne een warme douche met het daarbij horende gemopper. Dat vanwege de slotenmars die ik op zaterdagochtend verplicht had gesteld voor mijn peloton. Het telefoontje naar m’n moeder dat alles goed ging was indirect gewoon om te vragen wat ik met het stelletje ongeregeld moest doen als ze weer eens opstandig waren.

Het plan voor de slotenmars was aanleiding voor mijn moeder om me naar oom George en tante Anja te sturen. Ga daar maar eens praten, die helpen je wel. George en Anja, woonachtig in het Bergen van Bouzamour, hadden mijn opa en oma geholpen in de oorlog. Een oom en tante die geen familie zijn en woonachtig in Bergen; ik wist genoeg.

Concentratiekamp
Oom George stelde voor om met het peloton op zaterdag bij hem koffie te komen drinken, in plaats van de slotenmars te doen. Met drie 4-tonners vol met gajes aangekomen in Bergen, stapte oom George in en dirigeerde ons naar het nabijgelegen voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen. Na de ontvangst door – hoe kan het ook anders – een kennis van George volgde een rondleiding.

Het bezoek aan Bergen-Belsen bleek een breekpunt te zijn voor de klagers over de slotenmars. Heuvels met daarop de aantallen slachtoffers die in het massagraf liggen. Namen en persoonlijke bezittingen, foto’s, de stilte. Voor wie een dergelijke surrealistische plek nooit eerder heeft gezien, is een dergelijk bezoek een zeer confronterende gebeurtenis.

Verschrikkingen
De boodschap van oom George aan de manschappen was helder en duidelijk: je bent Nederlander – of je een uniform draagt of niet – en dit mag nooit vergeten worden. Dit mag nooit meer gebeuren. Het is aan jullie generatie om te voorkomen dat dergelijke verschrikkingen nogmaals plaatsvinden. Wees trots op je Nederlanderschap en laat het door niemand afnemen.

Dit alles heeft mij gevormd tot wie ik ben, recalcitrant tegen alles dat mij wil veranderen en onderdrukken. Het lijden van mijn familie zal niemand zich voor eigen gewin toeëigenen. De woorden van Mano geven mij daarom het sprankje hoop dat ik nodig heb. Laten zij tot voorbeeld zijn voor velen!

1

Meld je aan om te reageren.
avatar
1800
1 Draadjes
0 Antwoorden
0 Volgers
 
Meest bediscussieerde reactie
Meest actieve draadje
1 Auteur(s)
Cool Pete Recente reacties van de auteur(s)
  Abonneren op reactie(s)  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Cool Pete

Dank.
Bewondering.

stilte.
stilte.
stilte.

Respect.