Advertenties

Wat ik vind van een Marokkanen-probleem in het voetbal

Ik zie en ervaar wel eens wat over de problemen die voetbalclubs met veel Marokkaanse leden ondervinden. Ik heb twee zoontjes die beide over enig voetbaltalent blijken te beschikken. Daarom reis ik zowel regionaal als landelijk als coach en trainer de velden af op zaterdag en zondag.

Uittocht
Ik schaar mij volledig achter de recente kritische uitspraken van Johan Derksen. De meeste voetbalclubs – uitzonderingen daargelaten – vinden het lastig om spelers met een allochtone, met name Marokkaanse, achtergrond in het voetbalteam en in het clubleven te integreren. Ze zien met lede ogen aan dat de sfeer in de club in negatieve zin verandert. Soms zelfs met een uittocht van autochtone leden tot gevolg.

Ouders zijn normaal bij de meeste sportverenigingen de drijvende kracht. Zij regelen de verzekering, de sponsoring, het vervoer, de bardienst en de trainer-coach, noem maar op. Juist op die punten laten Marokkaanse ouders het vaak afweten. Maar ook op het veld loopt het nogal eens niet lekker.

Rotte vis
Met de uitspraken van Johan Derksen nog vers in gedachten, was het ook vanmorgen bij mijn team weer eens raak. Een clubje met voornamelijk Marokkaanse en Turkse spelers was de tegenstander. Met een coach die zijn spelers motiveerde door te roepen dat er enkels kapot getrapt moesten worden. Een coach die vervolgens het veld op stormde om de scheidsrechter voor rotte vis uit te maken. Ik ken dit fenomeen al uit mijn eigen voetbaltijd en het is nu niet anders, maar zelfs erger geworden.

Aanpassingsproblemen
Als trouw supporter van de rood-witte club uit 020 zie ik steeds gedoe met de Marokkaanse spelers die daar onder contract waren en zijn. Het is nooit een gelukkige combinatie gebleken: technisch begaafde spelers, maar sociaal-adaptief ver onder de maat. El Gazi, die keer op keer een conflict met de trainer heeft, Nouri die met aanpassingsproblemen zit, Aisatti die na een aanvaring met de coach verongelijkt koos voor het Turkse Antalyaspor, El Hamdaoui die met pek en veren de Arena is uitgezet, Boukhari, Hoesen, Oulida en ga zo maar door.

Azarkan
En nog durft Farid Azarkan met droge ogen te beweren dat er geen enkel probleem is met Marokkaanse spelers – Turkse niet uitgesloten – want hij kent zat voorbeelden waar het wel goed gaat. Duh… De voorzitter van de voetbalvereniging de Haagse Multiculturele Club Ali Zoulali deed vervolgens ook een duit in het zakje en gaf aan dat ook hij dergelijke problemen niet kende. In 2013 was het gehele HMC door de KNVB per direct uit de competitie genomen. Vanwege wangedrag van spelers in diverse teams en een bestuurlijke chaos.

Kop in het zand
Thuis na een ochtend voetbal was het verplicht voetbal kijken, Ajax – FC Utrecht. Utrecht dat speelt met Nacer Barazite die als zoon van een Marokkaanse vader, kompleet met salafistenbaard, weigert om vrouwen een hand te geven. Een daarover vervolgens wegkijkende KNVB die – net als ons kabinet – de autochtone Nederlanders (!) oproept tot acceptatie en rust. Deze houding van de KNVB is klinkklare onzin: kop in het zand en sussen om de goede vrede te bewaren.

Johan Derksen heeft gewoon gelijk. Er moet in het voetbal iets met wortel en tak uitgeroeid worden, namelijk de invloed van een destructieve Marokkaanse subcultuur die geen enkele boodschap heeft aan bij voetbalclubs langdurig opgebouwde gebruiken, manier van omgaan met elkaar en tradities.

Het is eigenlijk heel simpel: je doet je best te integreren of je verspeelt je kans, ook in het voetbal.

12

Meld je aan om te reageren.
avatar
1800
6 Draadjes
6 Antwoorden
0 Volgers
 
Meest bediscussieerde reactie
Meest actieve draadje
8 Auteur(s)
Gluteus MaximusArieAsherAlphons MantelKoby Zicher Recente reacties van de auteur(s)
  Abonneren op reactie(s)  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Gluteus Maximus
Gluteus Maximus

Ik denk dat het een erg “vervuilde” discussie is – nauwkeurige bewoordingen, en even tot 10 tellen voor je met een reactie komt – is vaak ver te zoeken. Het ergste vond ik Asscher – direct op het racisme orgel. En Rutte – downplayen tot 1 Marokkaans jongetje dat zich misdraagt. Dat weet je 1 ding zeker – er gebeurt niks.

Ik vind dat de schrijver zich erg nauwkeurig uitdrukt:
“Er moet in het voetbal iets met wortel en tak uitgeroeid worden, namelijk de invloed van een destructieve Marokkaanse subcultuur die geen enkele boodschap heeft aan bij voetbalclubs langdurig opgebouwde gebruiken, manier van omgaan met elkaar en tradities.”

Daar – niks genetica, niks racisme. Een problematische subcultuur.
Zou hij zo maar ’s gelijk in kunnen hebben.

Het treurige is dat het niet hoeft – ik heb een Turkse familie in mijn straatje wonen, met een uiterst succesvolle keten winkels. Doen ze goed hoor. Maar wat maakt dat zij net de stap maken – constructief, en vele anderen het knopje hebben staan – destructief. Geen idee. Maar praat erover! Geen one liners de ene kant op of de andere kant op.

Arie
Arie

Azarkan zei in zijn tirade tegen Derksen zelf dat Marokkanen alle negatieve lijstjes (schooluitval, criminaliteit, extremisme) aanvoeren. Juist daarom moesten we volgens hem Marokkanen op het voetbalveld met rust laten.

Maar denk nou eens logisch na. Als er overal in de samenleving een probleem is met Marokkanen, dan zou het toch raar zijn als dat bij het voetbal ineens niet zo is?
Johan Derksen riep niet op tot het uitzetten of afschieten van alle Marokkanen. Hij wees op een reëel probleem en gaf aan dat een “Marokkanen-quotum” bij voetbalclubs die reële problemen zou kunnen oplossen. Marokkanen mogen dus gewoon blijven voetballen, alleen liever niet allemaal in dezelfde clubjes. Ook om het doodschoppen van grensrechters een beetje tegen te gaan.
Niks mis mee dus.
Tenzij je geld verdient aan die reële problemen natuurlijk, zoals Azarkan (subsidiespons SMR, uitvreterspartij DENK).

Ondertussen doet de Politiek Corrupte Kerk weer alsof we het probleem kunnen oplossen door het te ontkennen en de boodschappers aan te pakken, want “die tactiek heeft de laatste decennia ook heel goed gewerkt”. Volgens mij heeft die tactiek echter helemaal nooit gewerkt. Dat lijkt alleen maar zo voor mensen die zich uitsluitend laten informeren door de censuur en propaganda van de Staats-TV.
Wie in de maatschappij staat weet wel beter.

Alphons Mantel
Alphons Mantel

het is al 30 jaar beleid dat de overheid, de publieke omroep en andere organisaties de kosten ( 7 miljard euro per jaar) en de risico’s van de keuze tot paspoortverstrekking aan Turken en Marokkanen niet kenbaar willen maken aan de burger/belastingbetaler

TINSTAAFFL
TINSTAAFFL

Niet alleen op het veld maar ook op de weg. Onlangs nog in een 30 km wijk zat een auto vlak achter mij te duwen, ik reed zeker niet hard genoeg. De figuur probeerde mij te passeren (!) en toen het niet lukte kwam hij luid scheldend verhaal halen bij de volgende kruising. En ja hoor, weer zo’n lichtgetintiër…

Anton Smit
Anton Smit

In welke context moet je dit artikel zien?
Prima artikel. Op zich. Maar wat de schrijver een beetje verdacht maakt, is dat hij zich “zionist” noemt op Twitter. Daar noemt hij de volgende kenmerken van zichzelf: “עם ישראל חי – Politics – Consultant CT – Ph.D – Dad of 2 boys – Zionist – OpinieZ – Contact: Threema ID W5NFSNCW – כל מקום, כל זמן, כל משימה”.

Koby Zicher
Koby Zicher

Want Zionisten zijn verdacht….zo iets?

Anton Smit
Anton Smit

Nee, niet verdacht. Iedereen maakt zelf keuzes. Maar uw achtergrond had u als auteur boven het artikel moeten melden. Bij een opiniërend artikel dat de consumptie van sojabrokken propageert, wil je als lezer ook weten dat de auteur in de soja-import zit. En als je daar zelf als lezer achter moet komen, voelt dat niet lekker.

Asher

Aha. We zullen er voortaan ook hobbies, haarkleur en algemene gemoedsstemming en favoriet gerecht bij vermelden. Even serieus: een opinieartikel moet beoordeeld worden op de inhoud van het betoog en niet op de (veronderstelde) politieke voorkeur van de auteur.

Asher

Wat een verschrikkelijke onthulling! De auteur is Zionist! Dan is alles wat hij zegt dus per definitie onzin, vooringenomen, eenzijdig, racistisch en islamofoob. Goed dat u daar even op wijst. Ik kan weer rustig slapen.

Anton Smit
Anton Smit

U heeft net zulke lange tenen als veel Marokkanen, zie ik. Direct ontkennen en in het belachelijke trekken. Ik schreef dat het op zich een prima artikel was. Dat vind ik nog steeds. Maar je hoort als lezer de achtergrond van een auteur te kunnen weten. Zo simpel is dat.

Arie
Arie

@Anton Mussert,

Goed gezien!
Zionisten beheersen immers de media, en zaten ook al achter 9-11, de kerst-tsunami 2004 en isis.
Ze zullen dus ook wel achter de negatieve berichtgeving over Marokkanen zitten.

mijn-idee
mijn-idee

Mijn beide zoons, 27 en 23 jaar oud hebben zich, na slechte ervaringen bij jeugdteams, zich aangesloten met een “vriendenteam” bij een voetbalclub.. Veel plezier, soms winnen soms verliezen, maar nooit gedonder… Ik was verbaasd, maar ik snap het wel