Advertenties

Nederlandse pers in Israël framet berichtgeving over terreuraanslagen

Israeli security personnel at the scene where two Palestinian stabbed three Israelis at the Old City’s Jaffa Gate in Jerusalem on December 23, 2015. Photo by Yonatan Sindel/Flash90

In het derde deel over de buitenlandse pers in Israël had ik het willen hebben over staatsveiligheid en persvrijheid. De gruwelijke werkelijkheid van afgelopen week heeft echter mijn voornemen ingehaald.

Door de drie verschrikkelijke terreurdaden van afgelopen dinsdag maak ik noodgedwongen een kleine uitstap. Bij deze incidenten ziet u dat het Nederlandse journalisten toch weer is gelukt om een valse twist te geven aan hun berichten.

De eerste aanslag vond plaats in Petah Tikva waar een Joodse man aan het collecteren was voor de minder bedeelden. Een Arabier, afkomstig van de Westelijke Jordaanoever, stak de man meerdere malen en liet het mes in de nek van het slachtoffer achter. Door een wonder heeft het slachtoffer het mes uit zijn nek kunnen trekken en vervolgens daarmee zijn aanvaller doodgestoken.

Een tweede aanval was op twee patrouillerende agenten bij de Damascuspoort in Jeruzalem. De omgeving rond deze ingang naar de Oude Stad is bij herhaling de locatie waar Arabieren het voorzien hebben op de levens van Joodse burgers. Rijdende op een motor werd het magazijn van een volautomatisch wapen leeggeschoten op twee agenten.

vanuit de activistische onderbuik van Walters

De Nederlandse media in de persoon van NRC-correspondent Derk Walters achtte het noodzakelijk om te moeten vermelden dat de plaatsdelict het bezette Oostelijk Jeruzalem was. Numeriek bleek het ook van belang om te schrijven dat er veertigduizend ‘Palestijnen’ in Israel werken. Beide vermeldingen zijn onjuist en in mijn optiek slechts toegevoegd vanuit de activistische onderbuik van Walters en gesteund door de NRC-leiding.

Het aantal Arabieren werkzaam in Israel is niet veertigduizend maar honderdduizend, met daarnaast nog eens veertig – tot zestigduizend illegale arbeiders. Verder is het zo dat Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad van Israël is en dus geen bezet deel heeft. De Westelijke Jordaanoever en daarmee ook Oostelijk Jeruzalem zijn door de Volkerenbond in 1921 aangewezen als Joods grondgebied. Dit gebied werd in 1950 bezet door Jordanië en in 1967 weer terugveroverd door Israël. Het bestuur van de Westbank is gedelegeerd aan het Israëlische leger. Het gebied is daardoor gecontroleerd gebied en zeker geen “bezet gebied”, zoals de tegenstanders van de Joodse staat het structureel noemen.

Alsof de voorgaande aanslagen niet genoeg waren volgde er nog een derde, wederom met een Arabier als dader. Nu in Yaffo, een geliefde trekpleister voor toeristen en joodse en Arabische burgers. De buurt van de gerestaureerde oude haven, waar al sinds de oudheid Joden en christelijke Arabieren samen wonen, werd het toneel van een bloedbad. Het trieste resultaat was een dode Joods-Amerikaanse toerist en een zwaargewonde zwangere vrouw. Op zijn vlucht rende de dader langs een file en stak door de openstaande autoramen nog een tiental mensen neer.

Deze manipulerende journalistiek
voedt het conflict

De sinds een paar maanden in Israël werkzame journalist van RTL-nieuws Olaf Koens doet het qua feitenkennis niet veel beter. In tegenstelling tot wat hij schrijft, is Yaffo geen voorstad van Tel Aviv en zeker geen Arabische voorstad. Ook Koens acht het van belang te vermelden dat de dader afkomstig was uit “bezet gebied”.

Suggereren Koens en Walters soms dat inwoners van ‘“bezet gebied” een vrijbrief hebben om terreurdaden te plegen? Vragen zij daarmee begrip?

De stelselmatige duiding van Palestijnen als zielig en Israëliërs als onderdrukkers is een vals mediaframe, juist bij Nederlandse journalisten in Israël. Gebruik van dit frame is gevaarlijk, omdat door die foute voorstelling van zaken onschuldige slachtoffers tot daders worden gemaakt en daders tot onschuldige slachtoffers.

Een omgekeerde wereld en onderdeel van de grote leugen die door deze activisten journalisten tot waarheid is verheven en als uitgangspunt dient voor hun werk in Israël. Deze manipulerende journalistiek voedt het conflict en geeft zuurstof aan het groeiende antisemitisme in Nederland.

Gepolitiseerde journalisten zijn gevaarlijk. Zij hebben potentieel bloed aan hun handen door hun manier van verslaggeving. Dat lijkt welhaast een bewuste keuze.

10

Meld je aan om te reageren.
avatar
1800
5 Draadjes
5 Antwoorden
0 Volgers
 
Meest bediscussieerde reactie
Meest actieve draadje
8 Auteur(s)
Cool PeteArieJohn de BeerGloriaHarrie Recente reacties van de auteur(s)
  Abonneren op reactie(s)  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Cool Pete
Cool Pete

Heel goed artikel.
Geeft – HELAAS, HELAAS, HELAAS – de werkelijkheid op de juiste wijze weer……..

John de Beer
John de Beer

Ben het eens met de schrijver. Die Olaf Koens leek een aardige start te maken, maar is ook alweer op een verkeerd spoor beland. Overigens zijn het “bezette” gebieden, daar hoeven we niet lang omheen te draaien, het wordt anders allemaal zo versluierend. Is het gevolg van een oorlogssituatie in 1967 waarna de conferentie van Khartoum (3 x Nee) de rest deed.

Harrie
Harrie

Een woordvoerster van de Joodse gemeenschap in Nederland zei ooit over het platbombarderen van Gaza en het neermaaien van Palestijnse kinderen op het strand “Maar dit is wel oorlog he?”.

Hoe is dit anders?

Oorlogshandelingen stoken het antisemitisme op, niet de journalistiek.

Asher

En de dagelijkse, door de Palestijnse overheid gesubsidieerde mesaanvallen op willekeurige Joodse burgers zijn zeker “gerechtvaardigd verzet tegen de onderdrukker ” ?

Arie
Arie

@Harrie,

Ik ben het met je eens dat de Arabieren hun kinderen vaak als levende schild gebruiken, zeker als die kinderen ongeschikt zijn als terrorist.Toch worden er relatief weinig Arabische kinderen gedood door Israël, met name omdat Israël het enige land in de regio is dat burgerdoden probeert te voorkomen. Google maar eens op “roof knocks”; dan kom je echt niet bij Turkije, Syrië of Irak uit.

Wat betreft je opmerking dat de elke actie van Israël om joden te verdedigen antisemitisme uitlokt; lokt de islamitische eis tot wereldwijde holocaust dan ook islamofobie uit?
Waarom eigenlijk niet?
Of ligt dat weer anders omdat de islam naast antisemitisme ook vrouwenhaat, homohaat, slavenjachten en genocides op honderden andere gemeenschappen predikt?

marion
marion

Verschil maken tussen Palestijnen uit bezet gebied en Israelische Arabieren komt niet uit de koker van genoemde journalisten maar gebeurt al sinds jaar en dag. Niet alleen door journalisten maar ook via wetgeving in Israel. Waaromat antisemitische zou zijn ontgaat me toch echt.

Asher

Waar wordt in het artikel over antisemitisme gesproken?

Gloria
Gloria

Zei u ‘bezet’ gebied?? Artikel nogeens goed lezen dan maar

Cool Pete
Cool Pete

Uw zgn. “Palestijnen” zijn omwonende Arabieren. Dit “verzamel-begrip” heeft geen enkele demografische- en
historische betekenis. Het is een verzinsel van de terrorist Yasser Arafat – een leerling en groot bewonderaar
van de “groot-mufti” Amin al-Husseini, die weinig anders deed dan veel mensen vermoorden en bij Adolf H. op schoot zitten.

jowitteroosblog

Dit is op jowitteroosblog herblogd.