Startup 2015

In 2009 was ik voor het eerst in Silicon Valley. Het meest opvallende aldaar vond ik de mentaliteit. Daar waar we in Nederland een groot maatschappelijk debat voerden over wat de overheid en bankiers allemaal hadden fout gedaan tijdens de bankencrisis, nam men daar een heel andere houding aan: The old banks do not work anymore…so let’s invent new banks.

In de VS verwachten mensen in het algemeen veel minder van de overheid. En net als hier zijn mensen daar gezond kritisch, maar anders dan hier komt men zelf ook met oplossingen. Een klassiek voorbeeld is Uber. Het probleem van taxi’s en hun gebrekkige klantvriendelijkheid is door Uber opgepakt en omgezet in een nieuw product. En met groot succes: gisteren kwam het bericht dat Uber het miljardste ritje had gemaakt. In vijfeneenhalf jaar tijd. In Amsterdam en de rest van Nederland hebben we in die tijd vermoedelijk nog drie nieuwe regelgevingen verzonnen. Omdat de overheid het allemaal moet regelen.

Bedrijven met multidisciplinaire teams die kansen razendsnel omzetten in producten of diensten

In 2015 lijken we de goede kant op te gaan. Daar waar boos Nederland (vaak leeftijd: 40-70) zich via allerhande media stort op het problematiseren en de vraag wie de schuld is van alle problemen rondom zorg, onderwijs, asielzoekers, integratie, energietransitie, veiligheid of het fileprobleem, knallen de technologiebedrijven uit de grond. Bedrijven met multidisciplinaire teams die kansen razendsnel omzetten in producten of diensten.

Afgelopen jaar hebben Nederlandse Startups 430 miljoen euro funding opgehaald. Het bedrag is lager dan vorig jaar, maar dat kwam vooral omdat Adyen een enorme klapper had. Het aantal bedrijven dat profiteert van deze funding is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Ondanks dat Nederland nog geen London of San Francisco is…je hoeft maar bij B.Amsterdam, Rockstart, WeWork, THNK, Yes! Delft, de incubators op de High Tech Campus of het CIC in Rotterdam binnen te lopen en je voelt de energie. Hier worden geen problemen gemaakt, hier worden oplossingen gevonden.

Ontevreden over de opleiding voor leraren? Begin je gewoon de Nederlandse School. Ontevreden over de afdeling gevonden voorwerpen? Begin je gewoon iLost.  Energiebesparing moeilijk te regelen? Begin je gewoon Quby Oude betaalsystemen van banken achterhaald en bitcoin te duister? Begin je Focafet. Teveel voedsel dat wordt weggegooid? Begin je Thuisafgehaald. Auto’s in de straat die amper worden gebruikt? Begin je Snappcar. En zo zijn er letterlijk(!) duizenden voorbeelden. Elk probleem is een kans.

Mensen die niet alleen met hun vinger wijzen naar de overheid, maar met oplossingen komen

De afgelopen jaren, laten we zeggen sinds 2010, zijn er verschillende mensen die het Startupdenken en de bijbehorende cultuur met enige impact naar Nederland hebben gebracht. Mensen die hun tijd niet verspillen aan het zoeken van problemen, maar het vinden van oplossingen. Mensen die hun tijd niet verdoen met discussiëren over het zorgstelstel en hoe we het huidige systeem verbeteren, maar mensen die zien dat – als we 80 miljard per jaar aan zorg uitgeven – je misschien beter een nieuw systeem kan maken.

Mensen die zien dat als er 50.000 vluchtelingen naar Nederland komen, we misschien niet meer dezelfde methode van inburgering en integratie moeten hanteren als dertig jaar geleden, maar onze energie moeten stoppen in manieren om dat beter te doen. Mensen die niet alleen met hun vinger wijzen naar de overheid, maar met oplossingen komen.

In 2015, ook gezien de eerdere genoemde investeringen, hebben we dus in Nederland een behoorlijke stap gemaakt. En mocht uw reflex zijn: “Ja, maar dat startup-gebeuren is niets dan een hype!”…dan raad ik u aan om daadwerkelijk eens te gaan kijken op een van de genoemde locaties. Of om gewoon de comments op Telegraaf.nl te blijven vullen natuurlijk. Dat kan ook.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
IMHO
IMHO
8 jaren geleden

Startups zijn nu ‘hot’. Vooral omdat de nieuwe infrastructuur van de maatschappy digitaal is, maar als dusdanig nog niet gezien wordt. Geen wegen of stadskernen voorzien van water en energie, maar platformen voor uitwisseling van informatie, meningen en emotie. Als je een startup ziet als een instrument voor uitwisseling en vooral sturing van informatie dan begrijp je waarom platformen als facebook, uber of airbnb het zo goed doen. Let wel, deze platformen kunnen alleen bestaan als er voldoende deelnemers zijn (Wet van Metcalfe) gebruik maken van de digitale infrastructuur.

Wil je voor het grote geld gaan óf de wereld verbeteren met een startup hou dan rekening met de wetmatigheden die in de digitale wereld gelden (oa Wet van Metcalfe). Anders bepaalt silicon valley met hun ongelezen voorwaarden de maatschappelijke toekomst.

lex
lex
8 jaren geleden

Helpt het financieren van riskante start ups ook om de werkloosheid naar beneden te krijgen ?
Of is het voor al de zakken spekken van slimme jongens. Doet me denken aan de Internet Hype van vlak voor Millennium,

Hoeveel start ups groeien echt uit tot Bedrijven ? Wie voelt de financiële pijn als het mis gaat ?

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x