Advertenties

Etnisch profileren gaat om veiligheid, niet om discriminatie

De term ‘etnisch profileren’ duikt regelmatig op in het publieke debat. Nederland vormt daarin geen uitzondering. Etnisch profileren is een risicoanalyse. En iedereen maakt een risicoanalyse, veelal op basis van controleerbare feiten uit het verleden.

Etnisch profileren heeft niets te maken met discriminatie, zoals door velen wordt beweerd. Profileren is een harde wetenschap die zich niet laat beïnvloeden door emoties, hoe confronterend dit ook is voor de betrokkenen.

Ik zal proberen u aan de hand van een praktijksituatie duidelijk te maken wat etnisch profileren precies is. Aan u om daarna een oordeel te vellen of dit discriminatie is of gewoon common sense.

Profileren is een harde wetenschap die zich niet laat beïnvloeden door emoties

Iedereen wil graag op vakantie en gaat daarbij het liefst per vliegtuig naar exotische bestemmingen. U maakt een lijstje met benodigdheden en probeert dan alles zo goed mogelijk in uw valies te proppen. Ook een ticket, paspoort en hotelreservering maken onderdeel uit van het geheel.

Tot dusver heeft u nog geen idee dat er, afhankelijk van uw bestemming, inmiddels al vele gegevens over uw reis met diverse instanties zijn gedeeld. Het vergrootglas is op u gericht.

Maar nu komt ook het zichtbare etnisch profileren om de hoek kijken. U komt op Schiphol en ziet daar veel blauwe mannetjes lopen met een MP5 behorende bij hun dresscode. Even snel een kopje koffie halen terwijl uw koffer in buurt van de check-in balie staat. U krijgt het verzoek uw koffer bij u te houden want…..! Voordat u daadwerkelijk kan inchecken krijgt u vervolgens de vraag wat het doel van uw reis is, welk hotel u verblijft, wie het ticket heeft geboekt, enz. Waarom dit geneuzel, vraagt u zich af?

Men heeft een analyse gemaakt van alle terroristische aanslagen in de luchtvaart. De grootste gemene deler is onderdeel gemaakt van de vragen die u moet beantwoorden. Is dit etnisch profileren? Ja, absoluut, aangezien men voor uw veiligheid wil voorkomen dat u oog in oog komt te staan met terroristen die geïnspireerd zijn door George Habash, een van de eerste vliegtuigkapers. Het gaat niet om uw kleurtje of uw geboorteplaats, maar wel om uw contacten en de risico’s die daarbij komen kijken.

Het gaat niet om uw kleurtje of uw geboorteplaats, maar wel om uw contacten

Het bovenstaande is voor de meeste van ons herkenbaar. Experts die belast zijn met openbare orde en veiligheid maken gebruik van deze tool. Zo worden in Rusland westerlingen, in Egypte journalisten en in Spanje de Basken met extra interesse bekeken. Zelfs De Nederlandse bank, grote musea en gemeenten doen aan etnische profilering – weliswaar onder de noemer Red Teaming – maar toch.

Om kort te gaan, etnisch profileren is niet in uw nadeel maar in uw voordeel. Tot op heden – hoewel sommige critici anders willen doen voorkomen – kunt u hierdoor veilig van A naar Beter reizen zonder noemenswaardige risico’s.

We moeten onderkennen dat we zonder etnisch profileren grote gaten in onze beveiliging oplopen. In het huidige Europa zullen we moeten wennen aan dit systeem, iets wat voor rationeel denkende burgers niet moeilijk zal zijn. Bedenk: de factor ‘plaats’ is bepalend voor de toepassing van etnisch profileren. Uw informatie in een bepaalde situatie is relevant. Afwijkende patronen zijn risico’s en de trigger om te handelen.

Etnisch profileren heeft dus niets met discriminatie te maken, maar met veiligheid. De vraag of etnisch profileren effectief is moeten we natuurlijk altijd blijven stellen. Herijking is onderdeel van het proces, nodig om actualiteit en urgentie van dreigingen te onderkennen en daarop te anticiperen. Want veiligheid gaat ons allemaal aan!

5

Meld je aan om te reageren.
avatar
1800
3 Draadjes
2 Antwoorden
0 Volgers
 
Meest bediscussieerde reactie
Meest actieve draadje
5 Auteur(s)
tjauwaAsherKoby ZicherJeroenpvanlenth Recente reacties van de auteur(s)
  Abonneren op reactie(s)  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
tjauwa

Bekendheid met en in het bezit hebben van dossierkennis van vredelievende etnische burgers door belanghebbende instanties in het publieke domein, moet de behoefte kunnen voorkomen, dat mensen uit een etnische groep afkomstig, vanuit een rationeel oogpunt gezien eerder en vaker als slachtoffer worden aangemerkt en aangesproken als een risicofactor omdat ze anders getint zijn. Waarvoor zouden dergelijke persoonlijke dossiers eigenlijk anders dienen, als er in een voorscreening fase geen gebruik van zulk worden gemaakt?

Jeroen
Jeroen

Ik geloof dat de auteur het woord ‘etnisch’ in ‘etnisch profileren’ niet snapt. Dat is op zich niet zo erg, maar om nou 800 woorden te gebruiken om je eigen domheid te etaleren…

Asher

De auteur snapt het woord ‘etnisch’ erg goed. Etniciteit en relaties zijn risicofactoren bij de profilering. Hij zal er in een volgend artikel nader op ingaan.

pvanlenth

Ik heb in dit artikel niet de voorbeelden gelezen die ik had verwacht te gaan lezen. Waarom niet wat meer openheid erover dat de kans op ‘bepaalde handelingen’ tussen de 0-1 procent bedragen bij donkergetinte mannen en 0 procent bij jongens als op die foto?

Koby Zicher
Koby Zicher

Voorbeelden in het publieke domein is een onderwerp waarop ik zal terugkomen op een later moment.