Hé Dijsselbloem, snel verkopen dat ABN Amro!

ABN Amro gaat binnenkort weer naar de beurs. Dat wordt hoog tijd, want de financiële sector is de eerstvolgende sector die door technologie op zijn kop zal gaan. Bestaande bedrijven zullen slechts in beperkte mate overleven en nieuwe bedrijven zullen de markt overnemen. Voor iedereen die denkt dat banken zullen blijven bestaan: think again.

Traditionele banken, zoals ABN Amro en ING, hebben de afgelopen jaren verzuimd om daadwerkelijk te vernieuwen. Het hoogtepunt van conservatief handelen is de lobby van de bankensector die er in geslaagd is om in de IBAN-codes de naam van de bank op te nemen. Daardoor kan er nog steeds niet van bankrekeningnummer gewisseld worden op de simpele manier zoals dat bij telefoonnummers wel kan. Dat betekent allemaal niets meer dan vertraging, want links en rechts worden de banken op dit moment ingehaald door partijen die wèl hun klanten centraal stellen en geen last hebben van ouderwetse verdienmodellen.

banken worden links en rechts ingehaald door partijen die wèl hun klanten centraal stellen

Voor de mensen die denken dat dit wel meevalt, denk nog even aan hoe u dacht over de energiesector tien jaar terug. Dat leek lang de meest traditionele en conventionele industrie. Dat blijkt anders uit te pakken. NUON en Essent zijn inmiddels nog maar eenderde waard van hun prijs tien jaar geleden. Het moderne energienet maakt het mogelijk om energie lokaal op te wekken en te verhandelen, op te slaan of te verkopen. Duizenden bedrijven spelen inmiddels een rol in de energiesector (van Tesla tot Van De Bron en van IBM tot Wij Krijgen Kippen).

Dit gaat ook gebeuren in de financiële sector: het digitale betaalsysteem zal gedistribueerd worden en vele partijen zullen een rol gaan spelen. Komende maand is de introductie van Apple Pay in Nederland (bij Marqt en McDonalds), PayPal is drie keer zoveel waard als ABN Amro en betaalverkeersregelaar Adyen groeit met tientallen procenten per jaar. De wereld verandert snel.

De volgende golf van verandering is gebaseerd op het concept Blockchain. Hierbij gaat het om zwaar beveiligde databestanden die op verschillende plaatsen bijhouden hoeveel “waarde” iemand heeft, zodat fraude eigenlijk niet mogelijk is. Het wordt wel mogelijk om anoniem gegevens op te slaan. Voor overheden betekent op dit moment nog een ingewikkelde keuze; hoe hef je belasting bijvoorbeeld? Er is dus iets nodig wat het beste van twee werelden combineert: de veiligheid, snelheid en innovatie van Blockchain en de mogelijkheid tot controleren van het traditionele systeem.

Uw huisbank is er over vijf jaar wellicht niet meer

Afgelopen week sprak ik met mensen die betrokken zijn bij een heel kansrijk initiatief: Focafet. Dit is een stichting die transacties mogelijk maakt zonder dat er daadwerkelijk sprake is van geld. En dus zijn er ook geen schulden nodig om geld te kunnen uitlenen. In het huidige systeem is dat onmogelijk, in het nieuwe systeem de normaalste zaak van de wereld. Evenals het feit dat de rentelasten een stuk lager zullen zijn, omdat niet alle partijen in een transactie geld voor hetzelfde product hoeven te lenen. Dat is op elkaar afgestemd. En gegevens zijn traceerbaar als iemand misbruik van het systeem maakt.

Als Focafet een succes wordt, dan gaat het complete financiële systeem op de schop. En zijn onze aandelen ABN Amro en SNS steeds minder waard. Ofwel: verkopen, die banken! Onze schulden zijn nu nog geld waard. En voor de mensen met een bankrekening: ik zou vast gaan nadenken over hoe u in de toekomst met uw “geld” omgaat. Uw huisbank is er over vijf jaar wellicht niet meer.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x