Advertenties

Nederlandse politiehonden voor Israël

Deze week was er plotseling grote ophef over de levering van politiehonden aan Israël door een Nederlands bedrijf. Ophef gecreëerd door Wassila Hachchi van D66. De honden vallen volgens Hachchi onder strategische goederen en de levering daarvan aan Israël is door de EU verboden. Met het verhandelen van vijftien honden – onbekend is welk type – noemt Hachchi Nederland zelfs hofleverancier! De levering van politiehonden aan een willekeurig ander land is overigens niet verboden door de EU.

Kortgeleden was ik samen met mijn vrouw in Israël en als hondenliefhebbers besloten we om het beeld van een groep honden “Dogmob”, gemaakt door Or Kadar, te gaan bekijken in Herzliya. Het beeld bleek onvindbaar.

Locals wisten ons te vertellen, dat het verwijderd was na protesten van overlevenden van de Sjoa, die bij het zien ervan flashbacks kregen van de concentratiekampen. Kampen waar de Duitsers honden gebruikten om Joden op te jagen naar de gaskamers.

Israël heeft een eigen legereenheid die haar honden zelf fokt

Hoe wrang ook, het gebruik van honden door de Israëlische politie en het leger dient een ander doel dan de Duitsers destijds hadden. Werd men er toen mee gedwongen een wisse dood in de gaskamer tegemoet te lopen, nu worden de honden gebruikt bij opsporing van explosieven, wapens en terreurverdachten: om levens te redden dus. Defensief in plaats van offensief.

Een klein deel van de honden is – net als bij andere eenheden waar ook ter wereld – in gebruik als politiehond. De zogenaamde bijthond. Bij het kleinste relletje in Nederland ziet men al snel een hondengeleider en zijn maatje opdraven om de rust te herstellen. In Israël is dat niet anders.

In diverse publicaties wordt gesproken over voornamelijk Nederlandse en Duitse leveranciers van dergelijke honden. U mag dit snel weer vergeten, aangezien het de grootst mogelijke onzin is. Israël heeft een eigen legereenheid – Oketz – die haar honden zelf fokt en waar nodig het tekort aanvult met honden uit voornamelijk Oost-Europese landen. Slechts een kleine aanvulling vanuit Nederland is noodzakelijk. Het trainen van honden is geen rocket science: de kennis is overal beschikbaar voor zowel Israëli’s als niet-Israëli’s.

De samenwerking tussen Israël en Nederland is van groot belang, niet voor Israël, maar voor Nederland

Waar het hier dus om gaat is een variant op de BDS-movement, die tot doel heeft alle culturele uitwisseling en handelsstromen te blokkeren, van en naar Israël. Mevrouw Hachchi en haar partner in crime Liesbeth Zegveld (mensenrechtenadvocaat) hebben de klok horen luiden maar…

Nederland levert vele materialen aan Israël die als strategisch kunnen worden aangemerkt: camouflageverf en T-shirtjes zijn daar het mooiste voorbeeld van. Over de activiteiten van elektronicagiganten en chemische industrieën, alsmede trainingen van ambtenaren hebben we het dan nog niet eens.

De samenwerking tussen Israël en Nederland is van groot belang, niet voor Israël maar voor Nederland. De vooruitstrevendheid van de Israëlische kenniseconomie is iets waar Nederland alleen nog maar van kan dromen. En dan te bedenken dat Amsterdam zich druk maakt over een stedenband met Tel Aviv: het moet niet gekker worden. Er is in Amsterdam niets te vinden dat een toevoeging zou kunnen zijn voor Tel Aviv, de stad die in tegenstelling tot Amsterdam echt nooit slaapt.

Hopelijk doen de honden van de DBB (Dienst Bewaken en Beveiligen) hun uiterste best tijdens het bezoek van Abu Mazen a.k.a. Mahmoud Abbas aan onze Koning, die als vertegenwoordiger van het Nederlandse bedrijfsleven op z’n minst kan proberen om deze ‘hofleverancier’ eens even flink te promoten.

Afbeelding: ” Dogmob” van Or Kadar, door Ron Almog

4

Meld je aan om te reageren.
avatar
1800
4 Draadjes
0 Antwoorden
0 Volgers
 
Meest bediscussieerde reactie
Meest actieve draadje
2 Auteur(s)
OpinieZ De activistische advocaten van Prakken d’OliveiraNederlandse politiehonden voor Israël | E.J. BronClint Westerboslikoednederland Recente reacties van de auteur(s)
  Abonneren op reactie(s)  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
trackback

[…] Wassila Hachchi, bond zij dapper en beslist de strijd aan met Israëls geheime gromwapen: de Hollandse bijthond. Onophoudelijke onzin uit Palestijns fabeltjesland, in leven gehouden en groot gemaakt door […]

trackback

[…] Lees verder>>> […]

Clint Westerbos
Clint Westerbos

Als de progressieve linksmens moet kiezen tussen de westers of niet-westerse kant in een conflict, kiest zij automatisch voor de niet-westerse. Natuurlijk, hoe kan een door het grote boze westen onderdrukte minderheid het bij het foute eind hebben? Zo denkt de linksmens zelf een minderheid te zijn in haar rebelse opvatting tegen het establishment, terwijl zij niet doorheeft zelf het establishment te zijn geworden. Dit is mainstream. De gepoogde objectiviteit en het onsamenhangende mensenrechten gestamel in de video is een uit morele hoogmoed geboren arrogantie waar ze zichzelf mee kunnen feliciteren. En een weinig opvallend voertuig voor het anti-Israël sentiment.

likoednederland
likoednederland

De honden worden ook aan veel afzichtelijke islamitische dictaturen geleverd. Maar D66 richt haar peilen alleen op de enige democratie in de regio – en de enige Joodse staat in de wereld.