Merkel en Die Deutsche Krankheit

De laatste decennia zat het wel goed met de reputatie van Duitsland. Ok, toegegeven, de Grüne hysterie die losbarstte na de ramp in Fukushima was natuurlijk buitensporig (want hoeveel aardbevingen opgevolgd door een tsunami komen er voor bij onze Oosterburen?), maar dat was een relatief kleine smet op een verder kraakhelder nationaal imago. Duitsland straalde gedegenheid, kracht en leiderschap uit en de wereld accepteerde dat.

Politiek en economisch standvastig, grote en betrouwbare industrieën en een oppermachtige Fussball-Mannschaft. Een sterke economie, een prachtige natuur, een dikke vinger in de Europese pap… Het is niet ieder land gegeven.

En dat in decennia zorgvuldig opgebouwde imago van Duitsland als wereldleider en Wirtschaftswunder wordt de laatste maanden door twee kapitale inschattingsfouten – één politiek en één economisch – razendsnel afgebroken. Duitsland heeft dus een dubbel imagoprobleem.

Beginnen we met de politiek. Mutti Merkel is in de valkuil van het politieke wensdenken getrapt. Haar Gutmensch-uitspraken klonken de Duitse politiek en media aanvankelijk erg positief in de oren. “Kijk eens wat wij doen voor de rest van de wereld, hoe gastvrij wij ontheemden opvangen. De rest van de wereld moet een voorbeeld aan ons nemen!” En ze zette in feite de poorten van Duitsland open voor iedereen die maar wilde komen.


Andere Europese landen willen terecht niet opdraaien voor de Duitse open-grenzen-politiek

Het resultaat was een enorme instroom van “vluchtelingen” van wie niet duidelijk is wie ze zijn, wat ze kunnen, waar vandaan ze komen, wat hun achtergrond is en hoeveel er nog komen. Duitse deelstaten en burgemeesters luiden de noodklok. Daarnaast resulteert haar uiterst naïeve politiek ook in almaar groter wordende tegenstellingen in Europa en met name de EU. Andere Europese landen willen, terecht, niet opdraaien voor de ellende die mede dankzij deze Duitse open-grenzen-politiek is ontstaan en verergerd.

Angela heeft nu enorm veel moeite om zich met blote handen uit haar zelfgegraven valkuil omhoog te werken. Haar politieke carrière heeft dan ook een enorme deuk opgelopen. Bijkomend effect is dat ze het gehele bouwwerk van de EU ondergraaft met haar eenzijdige, oliedomme politieke handelen. Voor haar en haar gedegen christendemocratische bestuurderspartij moet dat aanvoelen als een blunder van gigantische proporties.

Wat anderen niet lukte na vele jaren strijd tegen de Brusselse moloch, lijkt één van de grote voorvechters van verregaande Europese samenwerking en eenwording wel voor elkaar te krijgen. Het EU-huis beeft door de vluchtelingencrisis inmiddels zodanig op z’n lemen funderingen, dat het slechts wachten is tot het gaat instorten.

Het tweede probleem betreft de deconfiture van het Duitse icoon Volkswagen. Een prachtig bedrijf, ijzersterk, een uitstekende reputatie wereldwijd. Geen concurrent die het bedrijf aankon, grote omzet en winst, veel werkgelegenheid, een roemrijke historie, aansprekende producten, vooruitstrevend en gedegen. En wat gebeurt er? Iemand besluit te sjoemelen met testresultaten van dieselmotoren, de media duiken er op en de beurswaarde van het bedrijf stort in.

En daarmee krijgt ook het vertrouwen in de Duitse economie een deuk. In hoeverre de top van het bedrijf al dan niet op de hoogte was van de fraude is niet bekend. Niet dat dat iets uitmaakt: de topman gaat vertrekken. Hij had het gewoon moeten weten en moeten ingrijpen. Het is nog maar de vraag of en hoe Volkswagen uit dit dal kan klauteren.

En alsof de klap nog niet groot genoeg is, zijn inmiddels ook Audi, BMW en Opel genoemd in Dieselgate.

Nog even en de hashtag #Germandisease wordt wereldwijd trending.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hugoden (@Piggelmee)
8 jaren geleden

Echt schitterend Gregor Gysi en natuurlijk Sarah Wagenknecht tegen Atoombommen en dat zeg ik als gepensioneerde ondernemer

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x