Advertenties

Roseanne en de nazi

Vanmorgen was het weer zo ver: grote ophef. Dit keer omdat Roseanne Cherrie Barr, comédienne van beroep, de euvele moed had om Arjan El Fassed te beschuldigen van nazisme. Uiteraard niet iets om blij mee te zijn, zeker als je je inzet voor mensenrechten.

Als dochter van Russisch-Europese Joodse emigranten woont Roseanne haar gehele leven al in Amerika, maar heeft een sterke band behouden met Israël en het Joodse volk. Zoals iedereen weet die zich haar nog kan herinneren uit haar TV-series, is Roseanne niet op haar mondje gevallen en zo is ze ook achter de camera’s.

Nu wil het toeval dat ik Roseanne via een wederzijdse kennis wat beter ken: gedreven en met een grote dosis humor, maar bovenal recht voor z’n raap. Toen ik vanmorgen de reacties op haar tweet zag, heb ik direct contact met haar opgenomen en geprobeerd structuur te vinden in de volledig uit de hand gelopen zondvloed van beschuldigingen over en weer. Ik moet bekennen dat ik haar standpunt begrijp en misschien zelfs wel onderschrijf.

Arjan El Fassed is als zoon van een Nederlandse moeder en een Palestijnse vader zeer actief om de Israëlische “bezetting” ongedaan te maken. In 2001 heeft Arjan een brief ingezonden aan de New York Times uit naam van Nelson Mandela. Hierin beschuldigde hij Israël dezelfde apartheidspolitiek te bezigen als Zuid Afrika destijds.

De brief is zelfs door Jimmy Carter meermalen geciteerd, totdat uitkwam dat niet Mandela maar El Fassed de brief had geschreven. Arjan heeft dit als trotse Nederlander met Palestijns bloed ook ruiterlijk toegegeven. Maar het curriculum vitae van El Fassed omvat nog een aantal notities, waaruit blijkt dat er reden is om te twijfelen aan een objectief oordeel als het gaat om gelijke rechten voor ieder mens. Het meest opvallende is de website waarvan El Fassed (mede-)eigenaar is.

De partner van El Fassed is Ali Abunimah, een vriend van Max Blumenthal, iemand die zich sterk maakt voor een one state-oplossing ten aanzien van het Israëlisch-Palestijnse conflict: de ‘van-de-rivier-tot-de-zee’ Palestijnse staat waarin de huidige Israeli’s mogen wonen met inachtneming van de Palestijns-islamitische wetten. Abunimah is een voorvechter van de BDS-movement en meent dat de Zuidafrikaanse apartheidspolitiek gelijk stond aan het huidige beleid van Israël.

Voor een buitenstaander zoals Roseanne is het onbegrijpelijk dat een voormalig volksvertegenwoordiger en lid van GroenLinks bovenstaande hobby’s en denkbeelden heeft. Een vergelijking met het nazisme is dan ook snel gemaakt. De opkomst van de islam in Nederland is onder de Nederlandse bevolking in het algemeen en de Joodse in het bijzonder een groeiende zorg. Ook in Amerika zijn de geluiden uit Europa in het nieuws, met als toevoeging dat de jaren ’30 herleven. De jaren waarin het nazisme grote aantallen aanhangers kreeg en zich kon ontwikkelen tot een zwarte bladzijde in de Europese geschiedenis.

Daarnaast ziet men de passieve houding van de EU omtrent islamisering en emigratie als een stilzwijgende goedkeuring. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar in Europa/Nederland en het Midden Oosten kunnen die vooroordelen niet wegnemen, maar versterken die alleen maar.

Meneer El Fassed zullen we ongetwijfeld nog vaker tegenkomen op Twitter in zijn strijd voor de Palestijnen en de opheffing van de staat Israel. Mooi om te zien dat onze vrije democratische samenleving ook aan zijn gedachtegoed een plaats kan bieden.
Inmiddels heeft Roseanne ook nog het een en ander getwitterd.

Meld je aan om te reageren.
avatar
1800
  Abonneren op reactie(s)  
Abonneren op